Companii

Surpriză de proporţii: Ştefan Vuza, antreprenorul-campion al Bursei, care a ajuns cu Chimcomplex la o evaluare de 5,5 mld. lei, vrea să cumpere Petromidia, cea mai mare rafinărie din România. El a intrat deja în discuţii cu celebra bancă Rotschild pentru atragerea de finanţare. Update: Ce zice Rompetrol

Surpriză de proporţii: Ştefan Vuza,...

Autor: Liviu Popescu

16.12.2021, 12:11 5615

Chimcomplex Borzeşti (CHOB), cea mai mare companie de pe segmentul AeRO al Bursei de la Bucureşti, vrea să se finanţeze prin intermediul unei emisiuni de obligaţiuni în S1/2022 şi să atragă parteneri de equity pentru a susţine planurile care vizează producţia de hidrogen ca materie primă pentru industria chimică şi hidrogen pentru energie termică.

Astfel, compania a anunţat joi dimineaţă la Bursa de la Bucureşti că are în vedere demararea acestei finanţări, la acest moment fiind finalizat procesul de selecţie a consultantului financiar internaţional care va asista societatea, fiind vorba despre Rothschild & Cie.

“Consecventă cu strategiile sale în ceea ce priveşte dezvoltarea şi operaţionalizarea Diviziei Verzi, compania anunţă că Alianţa Europeană pentru Hidrogen Curat a selectat 3 proiecte depuse de Chimcomplex SA Borzeşti spre a trece în etapele următoare. Aceste proiecte, codificate sub denumirea GreenComplex, vizează producţia de hidrogen, hidrogenul ca materie primă pentru industria chimică şi hidrogen pentru energie termică. Toate aceste proiecte răspund strategiei avute în vedere la nivelul industriei europene de valorificarea pe scară largă a hidrogenului în Europa”, potrivit raportului companiei.

În ceea ce priveşte Divizia de Chimie şi de integrare petrochimică, compania anunţă finalizarea unor studii preliminare şi includerea oportunităţii dezvoltării unor parteneriate şi a achiziţiei Rompetrol (KMG International) în strategia de dezvoltare a societăţii, urmărindu-se formularea unei oferte în acest sens la începutul anului 2022. Rompetrol Rafinare, operatorul Petromidia şi Vega, are pe baza preţurilor curente de tranzacţionare de la bursă o capitalizare de 1,9 mld. lei. Kazahii de la KMG au 48,1% din companie.

De la începutul anului 2021 încoace acţiunile CHOB au un raliu de 890% pe fondul unor rezultate peste aşteptările investitorilor. Capitalizarea companiei este de circa 5,5 mld. lei.

Chimcomplex a încheiat primele nouă luni ale anului cu venituri totale de 1,8 miliarde lei, faţă de 816 milioane lei în perioada similară din 2020, şi un profit net de 422 milioane lei, comparativ cu pierderi de 39 milioane lei la finele lunii septembrie 2020. Din veniturile totale, 1,82 miliarde lei au fost din exploatare şi 8,2 milioane lei venituri financiare. Profitul operaţional (rezultat din exploatare) a fost de 561,6 milioane lei, faţă de 45 milioane lei în intervalul similar din 2020.​

Compania este controlată indirect în proporţie de 85,35% de Ştefan Vuza prin CRC Alchemy Holding, cu sediul în Amsterdam, în timp ce statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului deţine aproape 9% din capitalul social, arată datele BVB. La ora redactării acestei ştiri acţiunile CHOB urcă cu 6% pe o bursă în creştere cu 1,5%.

Update ora 17:30: Reacţia Rompetrol

ZF a întrebat Rompetrol Rafinare, la care kazahii de la KMG au pachetul majoritar de 48%, care este reacţia cu privire la anunţul CHOB. Răspunsul integral poate fi citit mai jos:

În prezent, Grupul KMG International este în plin proces de actualizare a strategiei sale de dezvoltare pe termen mediu şi lung, în linie cu obiectivele Uniunii Europene privind tranziţia energetică şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Aceste obiective reprezintă o provocare pentru industria petrolului şi a gazelor naturale şi determină numeroase consecinţe pentru principalii actori. Aceştia sunt nevoiţi să aibă în vedere un nou set de provocări legate de reglementări şi piaţă, dar şi să îşi extindă gama de servicii şi soluţii într-un ritm mult mai alert.

KMG International a iniţiat anterior o serie de proiecte cu impact major în reducerea impactului activităţilor sale asupra mediului - de la investiţii majore în modernizarea unităţilor de producţie şi care au şi componente de mediu, dotarea benzinăriilor sale cu puncte de încărcare electrică şi panouri solare, iniţierea amplului program de ecologizare a batalurilor istorice din cadrul rafinăriei Vega Ð cel mai mare şi complex program de acest fel din România, dar şi construcţia unui noi centrale de cogenerare pe platforma Petromidia - o investiţie de circa 148 milioane USD. De exemplu, noua centrala va permite din 2024 o reducere anuală de circa 290kt CO2 pentru producţia de energie electrică şi o economisire a resurselor energetice folosite de aproximativ 1,2 MWh.

Noua strategie a Grupului se va concentra în jurul activelor sale, vitale pentru dezvoltarea României. Grupul este în prezent unicul producător intern de polimeri, hexan, bitum, soluţii de încălzire, dar şi alte produse necesare unor domenii precum transporturi, agricultură, construcţii, industria alimentară.

De exemplu, tranziţia către vehicule electrice sau alimentate cu alţi carburanţi (hidrogen, combustibili sintetici) va afecta cererea de carburanţi clasici şi va contribui fundamental la schimbarea segmentului downstream. Pe termen lung, transformarea şi optimizarea parţială a reţelei este inevitabilă, viziunea noastră urmărind transformarea benzinăriilor în puncte de utilitate şi servicii.

O altă direcţie pentru KMG International presupune, bineînţeles, o diversificare a surselor de energie, cum ar fi electricitate şi biocombustibili, acesta din urmă fiind un combustibil - cheie de tranziţie în drumul către zero emisii.

Ne aşteptăm la multe provocări din partea lumii noi, multe dintre acestea generate de legislaţia din ce în ce mai exigentă în privinţa soluţiilor de protejare a mediului şi de decarbonizare. Una dintre cele mai presante provocări este dependenţa de diferite tehnologii alternative, multe dintre fiind încă în faza incipientă de dezvoltare, spre deosebire de modelul actual al tehnologiei petroliere, care este bine pus la punct.

Adoptarea tehnologiilor în curs de maturizare poate atrage după sine incertitudinea cu privire la costurile de investiţii şi exploatare, precum şi o provocare legată de alegerea momentului optim pentru implementare. În plus, aceasta va solicita şi o dezvoltare rapidă a capacităţilor necesare în afara sferei convenţionale de petrol şi gaze naturale.

În acest sens, unul din aspectele luate în considerare şi analiza de Grup îl reprezintă şi stabilirea unor discuţii cu companii care au experienţă în proiecte de decarbonizare. Noua strategie este în curs de dezvoltare şi este prematur în acest stadiu să oferim alte informaţii, dacă aceste discuţii se vor reflecta şi în colaborări/parteneriate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO