Companii

Sunt contabil, rau imi pare

21.01.2003, 00:00 79

Cred in necesitatea tranzitiei la sistemul de raportare contabila conforma cu Standardele Internationale de Contabilitate ("SIC"). Ceea ce imi este dificil sa inteleg este de ce, in fata unei tranzitii dificile, este aleasa o traiectorie in zig-zag, dictata de acte normative inconsecvente.

Despre o meserie ravnita
Meseria de expert contabil este una dintre cele mai ravnite in lume. Ea reflecta un anume profesionalism, impune un statut social si in general este insotita de un nivel material peste medie.
In Romania, situatia celor care au avut imprudenta sa aleaga cariera de contabil este destul de trista. Pe langa confuzia care insoteste legislatia specifica, ei duc in majoritatea cazurilor povara raspunderii materiale. Mult mai needucati in domeniul financiar-contabil decat omologii lor straini, managerii romani atribuie de multe ori contabilului (sef) responsabilitati care tin de financiar, administrativ sau chiar executiv. Aceasta situatie duce la consum de timp si stres care din nefericire nu este deocamdata corelat cu gradul de apreciere.

Trecand la subiect
Nu mi-am propus in acest articol sa plang pe umarul contabililor romani. Situatia lor se va schimba odata cu schimbarea mentalitatii managerilor si procesul va fi accelerat de calitatea serviciilor pe care acestia vor sti sa le ofere.
Articolul mi-a fost inspirat de ultima descoperire pe care am facut-o: in Romania exista trei sisteme de raportare a situatiilor financiare.

Inceputurile "fericite"
Pana la incheierea exercitiului financiar 1999, inclusiv, toate societatile intocmeau situatii financiare anuale in conformitate cu Legea contabilitatii din 1991, respectiv completand formularele de bilant binecunoscute de catre toata lumea.

Se anunta o tranzitie
In anul 2001, prin OMF nr. 94 se defineste cadrul de trecere de la sistemul de raportare conform Legii contabilitatii la raportarea in conformitate cu SIC. Toate societatile trebuie sa treaca la noul sistem treptat, conform unor criterii stabilite de Ministerul Finantelor Publice. De exemplu, in 2002, sunt vizate toate societatile care indeplinesc cel putin doua dintre urmatoarele criterii: cifra de afaceri in 2002 mai mare de 8 milioane euro, total active mai mari de 4 milioane euro la 31 decembrie 2002 si numar mediu de salariati in 2002 mai mare de 200.
Din experienta societatilor care au trebuit sa raporteze in acest sistem pentru anul 2001, aflam ca:
- Aceasta obligatie de raportare nu a inlocuit-o pe cea de a raporta bilantul contabil la 31 decembrie 2001, nici pe cea de a raporta bilantul semestrial la termenul de 31 iulie 2002. In practica, societatile au tinut contabilitatea in cursul anului 2002 exact la fel cum au tinut-o si anterior acestei date.
- De la o administratie financiara la alta, dosarul cuprinzand situatiile financiare conform SIC are o structura diferita.
- Raportul administratorilor trebuie sa insoteasca situatiile financiare. Administratorii care vor intocmi doua sau chiar mai multe rapoarte de gestiune in cazul in care societatea mai intocmeste si raportari in moneda straina, pe US GAAP, UK GAAP sau adevaratele SIC, au toate conditiile sa se enerveze.
- Situatiile financiare conform SIC trebuie sa fie auditate. Alti bani, alta distractie. In practica este de preferat ca auditorul sa fie o societate cunoscuta, capabila, care sa si intocmeasca situatiile financiare, scutind astfel contabilul societatii de o bataie de cap si asigurand corectitudinea informatiilor in raport cu un cadru legislativ nou.
- Probleme de fond cum sunt: existenta unui plan contabil, principiul materialitatii sau retratarea la inflatie a elementelor bilantiere nu sunt solutionate in cadrul raportarilor conforme cu SIC, asa cum a fost intelese si impuse societatilor pana acum.

De fapt sunt doua???
Daca societatea dumneavoastra nu se inscrie in criteriile mentionate mai sus, in nici un caz nu rasuflati usurati, pentru ca... Art. 27 din legea contabilitatii republicata in 2002 spune ca:
"(4) Persoanele juridice care nu indeplinesc criteriile stabilite pentru aplicarea reglementarilor armonizate prevazute la alin. (3)  (n.a. - adica SIC) intocmesc situatii financiare anuale simplificate, armonizate cu directivele europene, care se compun din bilant, cont de profit si pierdere, politici contabile si note explicative."
Se introduce astfel un al treilea sistem de raportare, situandu-se intre legea contabilitatii veche si contabilitatea conforma cu SIC.
Ordinul pentru aprobarea Reglementarilor contabile simplificate stabileste, printre altele:
- Sistemul se aplica si microantreprinderilor, spre surpriza unui cititor neavizat care ar putea crede ca "micro" indica o entitate mica si simplista.
- Sunt vizate societatile care indeplinesc cel putin doua dintre urmatoarele criterii: cifra de afaceri "pana la" 5 milioane euro, total active "pana la" 2,5 milioane euro si numar mediu de salariati "pana la" 50. Oare ar trebui inlocuit "pana la" cu "peste"? Daca nu, ce se intampla cu societatile care se afla intre pragurile definite pentru raportarile conforme cu directivele europene si cele definite pentru raportarile conforme cu SIC?
- In contabilitate trebuie constituite provizioane pentru deprecierea activelor. Apare destul de evident ca situatiile financiare obtinute nu vor mai avea relevanta fiscala si ca foarte probabil ca vechile formate de bilant vor fi soliciate in continuare de catre administratiile financiare.
- Societatile vor utiliza un nou plan de conturi general. In acest moment ne sunt spulberate toate iluziile: noul sistem de raportare este nu numai cat se poate de obligatoriu, dar si la fel de restrictiv ca cel vechi.

Sa ne pastram optimismul
Tranzitia la raportarea in conformitate cu SIC ramane un proces complicat, care cere rabdare si interes.
Sunt sigura ca reusita pe termen mediu si lung va fi data de calitatea umana a profesionistilor contabili, care vor supravietui reglementarilor naucitoare, isi vor redefini rolul in cadrul organizatiilor si isi vor pune judecata profesionala in fata sabloanelor si monografiilor contabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO