Companii

Studiu PwC: 37% din firme şi-au întrerupt total sau parţial activitatea, 27% vor apela în mod cert la şomajul tehnic; doar 11% iau în calcul concedierea angajaţilor

Studiu PwC: 37% din firme şi-au întrerupt total sau...

Autor: Roxana Rosu

31.03.2020, 10:48 302

Mai mult de o treime dintre companii (37%) spun că şi-au întrerupt total sau parţial activitatea după declararea stării de urgenţă pe fondul pandemiei COVID-19 şi 20% şi-au restrâns activitatea, potrivit studiului HR Barometru, realizat de PwC România la finalul lunii martie.

În acest context, 27% afirmă că vor apela în mod cert la şomajul tehnic.

”Marea majoritate a companiilor doresc să îşi păstreze angajaţii şi să reducă efectele negative asupra acestora. Din păcate, soluţiile sunt limitate şi dificil de anticipat într-un climat imprevizibil care duce la scăderea neaşteptată a veniturilor într-un termen foarte scurt. Efectul crizei este unul de domino, afectând tot mai mult industrii. Guvernul a luat un prim set de decizii, dar trebuie să continue monitorizarea foarte atentă a problemelor ca să reacţioneze la timp cu alte măsuri de sprijin şi, astfel, să salveze cât mai multe companii şi angajaţii acestora”, a declarat Daniel Anghel, Partener, Liderul serviciilor fiscale şi juridice PwC România.

Studiul a inclus o serie de întrebări referitoare la întreruperea totală sau parţială a activităţii, restrângerea acesteia, reducerea cifrei de afaceri şi capacitatea de a plăti salariile.

Astfel, 19% dintre firme spun că au întrerupt total activitatea, 18% au întrerupt parţial, 19% nu au întrerupt activitatea, estimează o scădere a cifrei de afaceri cu 25% şi au capacitatea de a plăti salariile, iar 10% nu au întrerupt activitatea, anticipează reducerea cifrei de afaceri cu 25% şi nu au capacitatea de a plăti salariile.

În acelaşi timp, 20% şi-au restrâns activitatea, iar afacerile lor se vor reduce cu mai mult de 25%.

Doar 14% nu preconizează o scădere a cifrei de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO