Companii

Strabag: In cateva luni vom finaliza negocierile pentru constructia fabricii de ciment de 220 mil. euro

Strabag: In cateva luni vom finaliza negocierile pentru constructia fabricii de ciment de 220 mil. euro
05.09.2008, 22:26 132

Grupul austriac Strabag, cu afaceri anuale de 10 miliarde de euro, va incheia in cateva luni negocierile cu autoritatile locale pentru constructia unei fabrici de ciment de 220 de milioane de euro, in localitatea Anina din judetul Caras-Severin. Unitatea de productie, cu o capacitate estimata la circa un milion de tone anual, va fi primul proiect greenfield din industria cimentului de dupa '90, pe o piata dominata de trei jucatori: Lafarge (Franta), HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia). In prezent, productia anuala de ciment se ridica la circa 10,5-11 milioane de tone, insa oferta este depasita de cerere, situatie care i-a determinat pe jucatorii de pe piata sa anunte investitii masive in majorarea productiei.
Decizia Strabag de a construi o fabrica de ciment a fost luata si in contextul in care austriecii participa intens la licitatii pentru construirea de autostrazi, program care va atrage investitii de mai multe miliarde de euro in urmatorii ani, atat prin fonduri de la Uniunea Europeana, cat si de la bugetul de stat. "Strategia companiei Strabag este de a detine propriile resurse de materii prime ca sa fie independenta de alte entitati si sa dezvolte de la zero un proiect.
Romania este o piata foarte interesanta pentru noi, iar cererea de ciment este in continua crestere. Avem deja in constructie o fabrica in Ungaria si urmatorul pas este sa dezvoltam o unitate similara si in Romania", a declarat pentru ZF Christian Ebner, seful departamentului de comunicare din cadrul grupului Strabag. Valoarea investitiei in fabrica de ciment, de circa 220 de milioane de euro, cuprinde si achizitia terenului care s-a ridicat la circa 20 de milioane de euro.
Austriecii sunt interesati de asemenea sa investeasca in productia de agregate si in achizitia de cariere de piatra. Strabag detine pe piata locala companiile de constructii Strabag Romania, Drumco Timisoara, Antrepriza de Reparatii si Lucrari (ARL) Cluj si actiuni la producatorii de materiale de constructii Carb Brasov si Grandemar Cluj.
Valoarea totala a cifrei de afaceri realizata anul trecut de grupul Strabag din activitati de constructii pe piata locala se ridica la 200 de milioane de euro, din care doar Strabag Romania a realizat afaceri de 76 de milioane de euro, fiind unul dintre cei mai mari administratori de strazi din Capitala.
"Pentru anul acesta estimam ca vom ajunge la o cifra de afaceri de 300 de milioane de euro din activitatea de constructii", afirma reprezentantii Strabag. Austriecii intentioneaza sa majoreze activitatea diviziei producatoare de materiale de constructii din cadrul grupului, care in prezent ocupa doar 5% din totalul businessului, echivalentul a circa 500 mil. euro. Consumul de ciment a ajuns anul trecut la 450 de kilograme/cap de locuitor, nivel similar cu cel din Ungaria sau Cehia, tari care au acest consum inca de acum 10 ani. Piata cimentului a crescut anual cu circa 2 milioane de tone.


Cine controleaza piata de ciment

Lafarge - Afaceri de 335 milioane de euro
A intrat pe piata locala in 1997
Detine doua fabrici de ciment la Medgidia si Hoghiz si o statie de macinare la Targu-Jiu
Are o capacitate instalata de productie de 5,5 milioane de tone n Investitiile totale depasesc 380 de milioane de euro

Holcim - Afaceri de 296 de milioane de euro
A intrat pe piata romaneasca in 1997 n Detine trei unitati de productie la Campulung, Turda si Alesd
Capacitatea de productie instalata a fabricilor se ridica la 4,9 mil. tone
Investitiile totale depasesc 600 de milioane de euro

HeidelbergCement - Afaceri de 288 mil. euro
A intrat pe piata locala in 1998 n Detine trei fabrici la Deva, Fieni si Bicaz
Are o capacitate de productie de circa 3,5 milioane de tone.
Investitiile totale se ridica la peste 350 de milioane de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO