Companii

Stirom: Ambalajele de plastic au taiat cresterea pietei de sticla

20.02.2006, 21:11 64

Producatorul de sticla de ambalaj Stirom Bucuresti estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de 155 milioane de lei (circa 43 mil. euro), in crestere cu circa 27% fata de anul trecut, potrivit reprezentantantilor companiei.

"Cifra de afaceri va creste datorita majorarii volumului de vanzari pe fondul reorientarii clientilor catre productia interna, odata cu investitiile pe care le-am derulat in retehnologizarea si imbunatatirea produselor", a declarat pentru ZF Nick Barlagiannis, directorul general al Stirom.

"Piata sticlei este o piata dificila, sunt necesare investitii mari pentru retehnologizare, iar profiturile sunt mici deoarece preturile trebuie sa fie competitive cu cele ale ambalajelor de plastic. Deocamdata evolutia pietei sticlei din Romania nu a schimbat strategia grupului Yioula", afirma Barlagiannis.

Piata de profil a fost anul trecut de aproximativ 180 mil. lei (50 mil. euro), potrivit estimarilor reprezentantilor Stirom.

"Anul trecut nu a crescut aceasta piata, principala cauza reprezentand-o ambalajele de plastic", a comentat Barlagiannis.

"In prezent Stirom detine o cota de 45% pe piata de sticla de ambalaj, iar cota grupului in Romania ajunge la 65%", precizeaza Barlagiannis.

"In 2005, exporturile au reprezentat 23% din cifra de afaceri realizata de Stirom. Principalele tari in care se exporta sunt SUA, Ungaria, Moldova, Bulgaria, Grecia si Israel", adauga directorul general al Stirom.

Grupul elen Yioula Glassworks a preluat in 2003 Stirom, moment in care a demarat un proces amplu de restructurare si modernizare. Actionarul majoritar este societatea Mediterranean Glass Limited (MGL), cu 53,9% din actiuni. Restul actiunilor sunt in posesia unor actionari minoritari. MGL este un vehicul financiar detinut de compania elena Yioula Glassworks.

Pe piata romaneasca nu mai exista in prezent nici un producator de sticla de ambalaj, odata cu inchiderea activitatii Stimet Sighisoara, principalul competitor al companiei Striom.

Industria sticlei a fost afectata puternic de pretul ridicat al gazelor naturale si de aprecierea monedei nationale, sase fabrici producatoare de sticla fiind nevoita sa-si inchida activitatea.

"Piata sticlei este dificila, sunt necesare investitii mari pentru retehnologizare, iar profiturile sunt mici deoarece preturile trebuie sa fie competitive cu cele ale ambalajelor de plastic", explica Barlagiannis.

Grupul elen Yioula Glassworks va derula in perioada 2006-2007 investitii in valoare totala de 50 mil. euro in producatorul de sticla de ambalaj pentru industria alimentara Stirom din Bucuresti, unde este actionar majoritar. Contributia grupului grec se va ridica la 10 mil. euro.

Investitiile vor creste capacitatea de productie a companiei la cel putin 150.000 de tone de sticla de ambalaj anual, fata de 110.000 de tone de sticla de ambalaj si 45.000 de tone de sticla de menaj cat erau anul trecut.

Stirom a contractat deja un imprumut de 20 mil. euro din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pentru finalizarea procesului de restructurare si pentru extinderea liniilor de productie. La inceputul acestui an, Stirom a mai contractat un imprumut in valoare de 10 mil. euro de la BERD.

Principalii clienti pe segmentul sticlelor de ambalaj sunt producatorii de bauturi racoritoare, de alcool si vinuri, cei de bere, precum si producatorii de conserve. Pe partea de sticlarie de menaj, Stirom distribuie produsele catre depozitele angro din tara, dar si in toate lanturile de retail.

Compania vrea sa se concentreze in viitor pe clientii mari, a mai spus Barlagiannis.

Din 2003, grecii au investit peste 13 mil. euro la Stirom.

Actiunile Stirom se tranzactioneaza pe RASDAQ, ultimul transfer efectuandu-se la 12,5 lei/ actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 24,35 mil. euro.

Yioula Glassworks detine doua centre de productie in Grecia, doua fabrici de sticla in Bulgaria si una in Romania, raportand pentru 2004 afaceri de peste 180 mil. euro. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO