Companii

Stilul de viata vindeca maladiile "tacute"

11.09.2003, 00:00 25



Datele publicate in Raportul OMS asupra Sanatatii din 2002 arata ca principala cauza de deces in lume o reprezinta bolile sistemului vascular (28% )-incluzand bolile cardiovasculare, cerebrovasculare, miocarditele si hipertensiunea- depasind cu mult mortalitatea prin SIDA, cancer sau accidente.Perspectivele sunt insa mai ingrijoratoare. Astfel, in 2020, in ciuda progresului previzibil al stiintei medicale, aceste maladii vor continua sa conduca in topul mortalitatii.



Aceste date reprezinta doar "varful aisbergului" , deoarece bolile vasculare sunt afectiuni invalidante care ameninta in permanenta viata aproape a fiecarui adult



.Totodata, afectiunile vasculare (nu numai in manifestarile lor dramatice precum infarctul acut de miocard sau accidentul vascular cerebral) au un impact puternic in viata sociala si economica a individului, a familiei sale si chiar a comunitatii.



Care sunt insa cauzele acestor afectiuni potential fatale? Cine poate fi afectat de aceste boli? Pot fi tratate sau cum pot fi prevenite? Ce se poate face individul, in familie sau in comunitate? Acestor intrebari (precum si multora asemanatoare) au incercat sa le raspunda specialisti din diferite centre medicale de renume reuniti la simpozionul media "Cea mai puternica legatura: indrumar pentru intelegerea aterotrombozei", organizat de companiile Sanofi-Synthelabo si Bristol-Myers Squibb, la Borsensale, Viena .





Omul modern in suferinta



In prima parte a reuniunii, specialistii din diferite ramuri medicale au desfasurat un adevarat „rechizitoriu "al acestei boli fatale a societatii moderne" . Prof.dr. Keith Fox , profesor de cardiologie la Universitatea din Edinburgh , Scotia , a prezentat succint date actuale despre fiziopatologia aterotrombozei . Daca un infarct acut de miocard (IMA) sau un accident vascular cerebral pot lovi tarziu (dupa 40-50 de ani), suferinta vaselor incepe mult mai devreme , inca din adolescenta. Cauza principala este un proces de imbatranire, de sclerozare a vaselor numit in termeni medicali ateroscleroza .Alaturi de determinismul genetic , un rol important in declansarea si agravarea acestui proces il au factori de risc ca: fumatul, hipertensiune, obezitatea , diabetul zaharat, dislipidemia, sedentarismul.



Ateroscleroza este un proces difuz (cuprinde majoritatea arterelor din organism) silentios si indelungat, prin care se formeaza placi de aterom in peretele vasului. Aterotromboza este o complicatie periculoasa a aterosclerozei. Ea reprezinta formarea unui trombus (cheag de sange) la locul unde s-a rupt o placa de aterom. Acesta va obtrua vasul respectiv, ceea ce va duce la ischemie, chiar moartea tesutului irigat de acel vas.



Aterotromboza este "piedestalul" pe care se ridica evenimente grave ca AVC, IMA sau ocluzia arteriala periferica (PDA).



IMA (moartea unei parti din muschiul inimii, cauzata de obstructia arterelor coronare), in lipsa unui diagnostic si tratament urgent (ideal sub 6 ore de la debut) poate determina insuficienta cardiaca sau aritmie cu potential letal. Chiar in conditii ideale de tratament, un IMA poate duce la o moarte subita. Ingrijoratoare este cresterea numarului de pacienti tineri cu IMA ( varste intre 22-45 de ani). Riscul de deces al pacientilor cu ateromatoza care au avut un IMA este in continuare crescut: unul din 6 barbati si una din 7 femei mor in fiecare an, in Europa, datorita bolii coronariene.





50 de miliarde USD pentru AVC



Conform datelor prezentate de prof.dr. Mark Alberts ,profesor de neurologie la Northwestern University Medical School, Chicago, SUA, accidentele vasculare cerebrale sunt a treia cauza de deces in SUA si Marea Britanie, dupa bolile cardiace si cancer.



AVC este de altfel si principala cauza de invaliditate la adulti, 90% dintre supravietuitori avand un anumit grad de deficit functional. De asemenea , AVC implica pentru societate un cost economic imens: se estimeaza in SUA o cifra de aprox. 50 miliarde.



Barbatii au un risc mult mai mare ca femeile de a suferi un AVC : intre 30-80%.



Ocluzia partiala sau completa a unei artere a membrului inferior poarta numele de boala a arterelor periferice (PDA) . Aceasta determina suferinta muschilor picioarelor , tradusa prin durere si dificultate la mers.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO