Companii

Stefan Nicolae de la Staer: Profitul va creste din francize si extinderea in strainatate

09.06.2006, 00:00 214

Stefan Nicolae, directorul general al producatorului de mobila Staer din Galati, spune ca extinderea agresiva a retelei de magazine si iesirea cu primul magazin in Bulgaria va determina o crestere a afacerilor de peste 50%.

"In primele trei luni ale anului trecut, Staer avea 11 magazine in 8 orase. Anul acesta, am ajuns la sfarsitul lunii martie la 37 de magazine", a afirmat Stefan Nicolae.

El spune ca primul trimestru a adus deja o crestere de 50% a cifrei de afaceri, pana la 7,34 de milioane de euro.

"Cifra de afaceri estimata anul acesta va fi mai mare de 35 de milioane de euro, probabil sa ne apropiem de 40 de milioane de euro, adica cu 50-70% mai mare decat cea din 2005", a adaugat reprezentantul companiei.

Anul trecut Staer a realizat un profit de 1,29 de milioane de euro, la o cifra de afaceri de 23,5 milioane de euro.

Staer ar putea ajunge la sarsitul anului la 50 de magazine. Cel mai mare dintre acestea va avea o suprafata de 2.500 de metri patrati si va fi situat in imediata apropiere a unuia dintre hypermarketurile din Bucuresti, din zona Colentina. "La solicitarea unor parteneri locali din diferite regiuni al tarii, Staer va deschide, incepand de anul acesta, si magazine in sistem franciza", a continuat Stefan Nicolae.

Doua dintre magazinele in franciza vor fi deschise pana la sfarsitul lunii august, iar alte noua pana la sfarsitul anului. Staer are in vedere pentru extindere orasele cu mai mult de 50.000 de locuitori

"Planul de investitii pe anul acesta cuprinde deschiderea de noi magazine, dezvoltarea capacitatilor de productie si transport, perfectionarea logisticii, volumul investitiilor fiind estimat la 2,8 milioane de euro", a precizat Nicolae.

Tot pentru acest an, compania si-a propus si iesirea pe piata din regiune, primul pas facandu-l in Bulgaria. Pana acum singurul grup romanesc de mobila prezent cu activitati de retail in Bulgaria era Mobexpert, detinut de omul de afaceri Dan Sucu.

"A fost o decizie luata la inceputul anului acesta, unul din obiectivele companiei fiind acela de a deveni o companie regionala. Primul magazin Staer functional in afara tarii va fi deschis pana la sfarsitul acestui an, cel mai probabil la Varna", a spus acesta.

Potrivit propriilor estimari, Staer detine o cota de 4,3% din piata de mobila locala, iar pentru acest an isi propune "mentinerea cotei de piata si consolidarea pozitiei pe piata interna".

Staer detine o fabrica de mobilier in Galati, care se intinde pe o suprafata de 40.000 de metri patrati, din care 18.000 de metri patrati suprafata construita, si produce mobilier tapitat (canapele si fotolii), mobilier corp (biblioteci, comode, birouri, bucatarii) sau piese de mobilier separate.

"Anul 2006 a debutat in general cu o scadere a cererii de mobilier pe piata interna. Principalii jucatori din piata au recurs la instrumente de marketing pentru a-si vinde produsele mai ales in primele trei luni ale anului", a mai spus Stefan Nicolae. Compania are 750 de angajati si sedii in Galati si Bucuresti.

Piata locala de mobila si-a temperat in ultimul an ritmul de crestere, pentru anul acesta jucatorii anticipand o crestere de numai 10%, de doua ori mai putin decat anul trecut.

Productia de mobila ar putea inregistra in aceste conditii o noua scadere valorica in lei, asa cum s-a intamplat si anul trecut, lucru datorat in principal importurilor care vor abosorbi cea mai mare parte din cresterea consumului.

Principalul motor al cresterii pietei va fi reprezentat anul acesta, conform jucatorilor din piata, de constructiile de locuinte preponderent catre persoanele cu venituri medii si mari.

La nivelul anului trecut productia de mobilier a Romaniei a atins aproximativ 1,2 miliarde de euro, conform datelor prezentate de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania.

Daca consumul de mobila pe piata interna a avut o evolutie favorabila anul trecut, nu acelasi lucru se poate spune despre exporturi, care au consemnat prima scadere anuala. De cealalta parte, importurile au explodat anul trecut, cand au crescut cu aproximativ 50%.

Majoritatea producatorilor romani s-au confruntat cu pierderi, multi dintre ei fiind nevoiti sa renunte la contracte de milioane de euro si chiar la personal. Cresteri au inregistrat doar producatorii care s-au reorientat catre piata interna. Cu toate acestea, diferenta dintre importuri si exporturi se mentine ridicata, aportul pozitiv al mobilei la balanta comerciala a Romaniei fiind de 665,8 de milioane de euro.

La orizontul anului 2010 jucatorii din domeniu anticipeaza un nivel al productiei de 1,6 miliarde de euro, pe un trend descrescator al numarului de angajati. In aceste conditii, consumul de mobila se va apropia de 900 de milioane de euro, tendinta sustinuta in principal de importuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO