Companii

Statul ofera 45 de milioane de euro pentru pachetul majoritar la Daewoo Craiova

03.08.2005, 18:36 19

Autoritatile au inaintat o oferta de 45 de milioane euro pentru achizitionarea pachetului de 51% pe care Daewoo Motor il detine la Daewoo Automobile Romania, a declarat, ieri, ministrul economiei si comertului, Codrut Seres.

"Le-am cerut sa ne dea un raspuns (la oferta - n. red.) in termen de circa doua saptamani", a spus Seres.

Printre numele vehiculate in ultima vreme ca si investitori interesati de fabrica de la Craiova se numara gigantul american General Motors si, mai nou, Ford.

Discutiile cu investitorii in cazul unei potentiale achizitii a Daewoo Automobile Craiova nu au avansat din cauza faptului ca partea romana nu a rezolvat problema pachetului majoritar al fabricii de automobile.

Daewoo Motor detine un pachet de 51% din actiunile Daewoo Automobile Romania. Diferenta de 49% din capitalul social apartine Automobile Craiova, societate la care statul controleaza 72,4% din actiuni.

Ministrul a precizat ca oferta a fost facuta pe baza unui raport de evaluare realizat de firma KPMG Germania, agreata atat de autoritatile romane, cat si de partea coreeana. Potrivit ministrului, KPMG a evaluat compania la 70 de milioane de euro, aceasta fiind o valoare de lichidare. Prima oferta a autoritatilor romane, situata la nivelul minim propus de evaluator, de 35 milioane euro pentru 51% din actiuni, a fost respinsa de partea coreeana.

In ceea ce priveste ce-a de-a doua oferta a statului, de 45 de milioane de euro, autoritatile asteapta inca un raspuns din partea societatii coreene.

Seres nu a precizat cum va fi finantata oferta statului roman. Intrebat de ce este necesar ca statul sa rascumpere aceste actiuni, ministrul a aratat ca autoritatilor nu le este indiferent cine cumpara participatia majoritara la uzina de la Craiova. "Parerea mea este ca nu trebuie sa ne trezim cu un partener la Daewoo care sa foloseasca spatiile pentru depozitare sau alte activitati", a apreciat ministrul, aratand ca este preferata varianta unui investitor strategic preocupat de soarta pe termen lung a intreprinderii. De asemenea, ministrul a mai spus ca exista si problema sociala, a angajatilor care inca mai lucreaza in uzina.

"Un nou cumparator ar trebui sa isi asume obligatia de a pastra in operare 20-30% din capacitatea de productie si intr-un an si jumatate sau doi ani sa lanseze pe piata un produs nou creat", a mai spus Seres. Daewoo Automobile Romania este un joint-venture pe care guvernul roman l-a facut impreuna cu grupul coreean Daewoo Motor pentru a produce la Craiova masini sub marca Daewoo.

Parteneriatul a fost semnat in anul 1994, iar din anul 1996 se produc la Cariova masini Daewoo. Activitatea companiei a inregistrat an de an cresteri, nefiind afectata nici de intrarea in faliment a coreenilor.

Cu toate acestea, in anul 2002, o data cu preluarea unora dintre activele Daewoo Motor de catre General Motors, nou-infiintata companie General Motors Daewoo Auto and Tehnology (GMDAT) a anuntat ca va continua sa livreze componente pentru fabrica de la Craiova timp de trei ani. Acordul se incheie in toamna acestui an.

Guvernul a mandatat, recent, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) sa negocieze cedarea de catre Daewoo Motor a cotei de 51% din actiunile Daewoo Automobile Romania si stingerea creantelor partii coreene fata de producatorul auto din Craiova.

OPSPI va angaja o societate civila profesionala de avocati din Romania specializata in tranzactii comerciale internationale si/sau o firma de consultanta specializata in tranzactii economico-financiare recunoscuta pe plan international, precum si fime de avocatura straine, pentru expertiza juridica la nivel international in rezolvarea situatiei de la Daewoo Automobile Romania. Deja, Automobile Craiova a angajat firma de avocatura Tuca & Asociatiii pentru negocieri cu partea coreeana. adrian.mirsanu@zf.ro ; ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO