Companii

Statul nu mai plăteşte 865 milioane dolari FP din datoria recuperată de la Irak, banii merg la buget

Statul nu mai plăteşte 865 milioane dolari FP din datoria recuperată de la Irak, banii merg la buget

Autor: Dinca Thomas

31.07.2011, 16:32 1660

Statul nu va mai vira suma de 865 milioane de dolari FonduluiProprietatea din datoria pe care o are de recuperat de la Irak, de977 milioane de dolari, în timp ce alte 25 de companii, printrecare Dacia, BCR şi Rompetrol, vor încasa 112 milioane de dolari dincreanţa externă a României.

Legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şijustiţiei stabilea că sumele rezultate din recuperarea creanţelorRomâniei provenite din activitatea de comerţ exterior derulatăînainte de 31 decembrie 1989 trebuie vărsate la FondulProprietatea.

România a semnat, în august 2005, un acord interguvernamental cuIrak pentru plata datoriei ţării arabe, prin care să fie recuperatecel puţin 977 milioane de dolari, din datoria totală de 2,5miliarde de dolari, într-o perioadă de maximum 23 ani. Datoria esteachitată eşalonat, până la 31 martie 2028.

Guvernul a decis în 2008 ca, din suma totală recuperată de laIrak, 112,4 milioane dolari să fie transferaţi către 25 de companiicare au derulat relaţii comerciale cu Irak în anii '80 fără caserviciile prestate de acestea să fie plătite, iar restul banilorsă fie cedaţi Fondului Proprietatea.

Printr-o nouă decizie adoptată însă recent de Guvern, FondulProprietatea a fost scos de pe lista beneficiarilor acestorfonduri, fiind menţinute doar cele 25 de companii. Decizia,pregătită încă din toamana anului trecut printr-o ordonanţă deurgenţă, a fost argumentată prin evitarea unor blocaje înactivitatea Fondului Proprietatea, generate de majorări succesivede capital social prin vărsarea sumelor rezultate din recuperareacreanţelor externe ale României, precum şi prin faptul că vărsareala acest moment a unor noi sume la Fondul Proprietatea, ceea ce arimpune majorarea capitalului social cu respectarea dreptului depreferinţă al acţionarilor existenţi, întârzie procesul delistare.

La momentul emiterii ordonanţei, Fondul Proprietatea nu eralistat la bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO