Companii

Statul mai pierde un proces la Curtea de la Paris şi este bun de plată cu aproape 2 mil. euro către nemţii de la E.ON

Statul mai pierde un proces la Curtea de la Paris şi...

Autor: Roxana Petrescu

20.08.2015, 16:16 1147

Statul a mai pierdut un proces la Curtea de Arbitraj de la Paris prin care-i cerea gigantului E.ON despăgubiri de 33 de milioane de euro pentru neîndeplinirea unor clauze din contractul de privatizare al fostei Electrica Moldova, fiind acum obligat să le plătească nemţilor cheltuieli de judecată de circa 2 milioane de euro.

Electrica, cel mai mare jucător din domeniul distribuţiei şi furnizării de energie, cu un portofoliu de 3,5 milioane de consumatori, a iniţiat o serie de procese împotriva companiilor care au preluat foste filiale Electrica prin procesele de privatizare, dar rând pe rând a pierdut ligiile. Cel mai amplu litigiu care este încă în desfăşurare este de peste 500 de milioane de euro şi-i are la mijloc pe italienii de la Enel şi pe fosta Electrica Muntenia Sud.

În acest moment, aceste litigii sunt derulate prin intermediul Societăţii de Adminis­tra­ţie pentru Participaţii în Energie S.A. (S.A.P.E.). La începutul anului 2014, înainte de începerea procesului de listare a Electrica, statul a înfiinţat com­pa­nia SAPE menită să gestioneze pachetele mino­rita­re cu care statul a rămas la companiile de distribuţie şi fur­nizare a energiei electrice privatizate. În prospectul de listare a Electrica se arată că toate „activele sau datoriile care ar putea rezulta din litigiile şi disputele în care Electrica este implicată împotriva Enel, E.ON şi CEZ sau orice litigii sau dispute anterioare“ vor fi transferate noii societăţi.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO