Companii

Statul ia bani doar pe 24% din Electrica Banat si Dobrogea

10.01.2003, 00:00 13

Viitorii proprietari ai filialelor Banat si Dobrogea ale societatii Electrica vor cumpara initial doar 24,62% din actiunile filialelor, urmand sa ajunga la o pondere de 51% din capitalul social printr-o majorare de capital. 
Ministerul Industriei si Resurselor, proprietarul Electrica, va vinde in mod direct 24,62% din actiunile fiecarei celor doua filiale, restul banilor fiind, practic, o injectie de capital din partea investitorului in capitalul social al filialei. Ceea ce inseamna ca statul va obtine direct mai putin de jumatate decat in cazul in care ar fi vandut un pachet de 51% de actiuni catre investitorul strategic.
In toate declaratiile de pana la aparitia anuntului. MIR afirma ca va vinde 51% din actiunile fiecareia dintre cele doua sucursale, fara insa sa precizeze ca ar putea fi vorba si de o vanzare combinata cu o majorare de capital.
Ce spun acum oficialii MIR?
"Este vorba de o vanzare a pachetului majoritar de actiuni, de 51% al filialei catre investitor, asa cum s-a declarat pana acum. Faptul ca valoarea a 24,62% din actiuni va veni la bugetul de stat, iar diferenta pana la 51% din capitalul social majorat al societatii ramane ca si capital in societatea cumparata, lucru ce va ajuta societatea respectiva. In acest fel, strategia de privatizare a celor doua filiale nu se modifica", au spus pentru Ziarul Financiar oficiali ai Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), din cadrul MIR. 
Contactat de Ziarul Financiar, BNP Paribas, consultantul francez desemnat sa asiste statul roman in tranzactie si care a pregatit procesul de privatizare al filialelor Banat si Dobrogea, a refuzat sa comenteze pe tema strategiei de privatizare a societatii Electrica.
"Vanzarea directa a unui pachet de actiuni combinata cu participarea investitorului la majorarea capitalului social al filialei constituie, in ambele cazuri, vanzare de actiuni, in urma careia investitorul va detine pachetul majoritar al societatii. De obicei, obligatiile de investitii ale investitorului strategic sunt prevazute in mod distinct de vanzarea pachetului de actiuni", a comentat pentru Ziarul Financiar Adrian Bulboaca, avocat in cadrul firmei de avocatura Miculitii & Asociatii SCPA Linklaters.
"Modalitatea aleasa de vanzare a pachetului majoritar are in vedere atat interesele statului, cat si ale companiei dupa privatizare", a mai spus acesta.
Potrivit anuntului de privatizare, un pachet suplimentar de pana la 10% din actiunile detinute de Electrica SA din capitalul social majorat al fiecarei filiale va fi privatizat prin negociere directa cu asociatiile salariatilor societatii.
Ministerul Industriilor si Resurselor, prin OPSPI si Electrica, A‚"isi rezerva dreptul de a modifica, intrerupe, suspenda sau inceta procesul de privatizare sau de a schimba metoda e privatizare in orice moment".
Electrica Banat are un capital social de 2.971 mld.lei, active in valoare de 6.464 mld.lei si capitaluri proprii de 2.657 mld. lei. Filiala are aproximativ 831.000 consumatori in patru judete si a realizat o cifra de afaceri in 2001 de 4.827 mld.lei.
Electrica Dobrogea are un capital social de 2.094 mld.lei, active totale de 7.482 mld.lei si capitaluri proprii de 3.561 mld.lei. Societatea asigura alimentarea cu electricitate a peste 580.000 consumatori din patru judete.
Valoarea de piata estimata de analisti a celor doua filiale este de aproximativ 200-250 milioane dolari fiecare, in conditiile in care intreaga afacere a privatizarii distributiei de electricitate din Romania valoreaza peste un miliard de dolari. Mai multe grupuri energetice precum Union Fenosa (Spania), E.ON, En BW (Germania), EdF (Franta), United Utilities (Marea Britanie) sau grupul elvetiano-suedez ABB si-au exprimat interesul pentru cele doua filiale.
Societatea Electrica are prin intermediul celor opt filiale un numar de 8,5 milioane abonati si a inregistrat in 2002 un profit de circa 1.500 miliarde lei (43,4 milioane euro) la o cifra de afaceri de 1,7 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO