Companii

Statul ia 200 mil. dolari pentru 26,6% din Petromidia cu condiţia de a renunţa la toate procesele cu kazahii

Statul ia 200 mil. dolari pentru 26,6% din Petromidia cu...

Autor: Roxana Petrescu

08.05.2013, 19:02 1163

Statul român s-a înţeles cu kazahii de la Rompetrol pentru vânzarea unui pachet de 26,6% din acţiunile pe care le are la Petromidia către KazMunaiGaz pentru suma de 200 de milioane de dolari. Acum statul deţine prin Ministerul Economiei 44,69% din Rompetrol Rafinare, compania care administrează Petromidia, principalul activ al grupului.

Totodată, părţile au stabilit în memorandumul publicat de Guvern ca pentru o perioadă de 3 ani statul să nu poată înstrăina restul de acţiuni deţinute în Rompetrol Rafinare şi reprezentând 18% din capitalul social al acesteia.

Memorandum incheiat intre statul roman si Rompetrol

Statul român a ajuns însă să deţină această participaţie în contul unei creanţe de 688 de milioane de dolari (516 de milioane de euro) pe care o avea de recuperat de la Rompetrol. Practic, prin această înţelegere statul vede numai o treime din banii pe care-i avea de încasat.

Totodată, indiferent dacă statul va decide să păstreze acţiunile care-i mai rămân după tranzacţia cu KazMunaiGaz, va avea 20% dintr-un fond de investiţii al grupului KazMunaiGaz.

Capitalul social al acestui fond va fi de 150 de milioane de dolari, iar statul va avea o contribuţie de 30 de milioane de dolari, fără a vira fizic aceşti bani. Scopul fondului este să facă plasamente în diverse proiecte valoarea acestora urmând să ajungă la un miliard de dolari în 7 ani.

Statul va avea o participaţie nediluată de 20% din acest fond pe o perioadă de 5 ani de zile. Rompetrol va avea drept de premţiune atât în cazul acţiunilor deţinute de stat la Rompetrol Rafinare, cât şi pentru acţiunile din fondul de investiţii.

Statul va începe să încaseze dividende din fond abia după ce Rompetrol îşi va recupera în proporţie de 100% cele 150 de milioane de dolari investite iniţial.

În schimbul celor 200 de milioane de dolari şi a participaţiei în fondul de investiţii, statul român renunţă la procesele cu Rompetrol. Mai mult, angajamentele prevăzute în memorandum vor înceta în cazul demarării sau reluării oricărui demers legal sau admnistrativ de către oricare dintre părţi împotrivia celeilalte părţi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO