Companii

Statul a uitat iar de minoritarii de la Oil

19.05.2003, 00:00 14

Dupa ce in urma cu doi ani trecerea in proprietatea statului a unei parti din patrimoniul Oil Terminal Constanta a generat proteste vehemente din partea minoritarilor, care au cerut despagubiri, convocarea unei Adunari Generale a Actionarilor  (AGA) provoaca din nou iritare printre minoritari. AGA urmeaza sa discute majoarea capitalului social cu valoarea unui teren apartinand Ministerului Industriei si Resurselor, fara a mentiona modalitatea in care minoritari isi pot mentine cota detinuta in companie. Mai mult, Convocatorul AGA arata chiar si care va fi structura actionariatului dupa realizarea acestei operatiuni: cresterea participatiei Ministerului Industruiei si Resurselor de la 61% pana la 70% si diminuarea corespunzatoare a cotei detinute de actionarii minoritari.
"Nimic nu ma mira in cazul Oil Terminal. Este cazul in care statul a preluat fara justa despagubire o proprietate privata, Curtea Constitutionala a decis ca actionarii nu au dreptul sa-si apere proprietatile, iar instantele din Constanta au considerat ca actionarii pot vota contrar intereselor societatii. Este si primul caz de dupa '89 care va fi propus spre analiza curtilor internationale de justitie", a comentat Siminel Andrei, directorul fondului Broadhurst, cel mai mare actionar minoritar al Oil Terminal, cu o detinere de 11,7%.
Astfel de operatiuni de majorare a capitalului social sunt insotite de regula de acordarea catre minoritari a unui drept de a subscrie, astfel ca procentul pe care in detin din actiunile companiei sa fie mentinut.
"Cei de la minster ne-au spus ca trebuie sa majoram capitralul social cu valoarea terenului, insa nu au mentionat nimic despre dreptul actionarilor minoritari de a participa la majorare", a declarat Gheorghe Negreanu, presedintele Oil Terminal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO