Companii

Statistică dezarmantă. Într-o ţară care consideră că are cel mai mare potenţial de agribusiness, doar 10 fabrici de alimente şi băuturi sunt în top 500 exportatori

Statistică dezarmantă. Într-o ţară care consideră...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

16.04.2019, 00:07 952

Doar zece companii din domeniul producţiei de alimente şi băuturi s-au aflat în 2018 în clasamentul celor mai mari 500 de exportatori din economie, într-un top condus de companii din domenii precum producţia auto şi de companii din energie şi de traderi de cereale, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cel mai mare exportator de alimente a fost anul trecut Fabrica de Lapte Braşov, producătorul iaurturilor Olympus şi Oly. Compania s-a aflat anul trecut pe poziţia 192 în clasamentul celor mai mari exportatori din economie. Grupul grec Olympus deţine o unitate de producţie în judeţul Braşov deschisă în 2011. Un an mai târziu, în 2012, fabrica exporta 80% din producţie, iar anul trecut nivelul exporturilor a ajuns la 45% din vânzări. Industria alimentară este unul dintre cele mai frag­mentate sectoare ale economiei, pe piaţă activând mulţi jucători mici.

O analiză recentă a ZF arată că mai puţin de 2% din numărul de fabrici de alimente sunt mari, adică au peste 250 de angajaţi. Prin acest procent redus se poate explica şi lipsa forţei producătorilor locali la export.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO