Companii

Stafilococul auriu este motiv de ingrijorare in SUA si Marea Britanie

13.03.2003, 00:00 68

Un nou tip de stafilococ auriu deosebit de rezistent la antibiotice se raspandeste pe teritoriul Statelor Unite, infectand mii de adulti, mai ales homosexuali, potrivit cotidianului britanic The Times.
Bacteria, care afecteaza in general doar pacienti internati in spitale, cu precadere persoane in varsta sau cu sistemul imunitar slabit, a fost identificata mai nou si in medii fara nici o legatura cu institutiile medicale. Stafilococul auriu, care rezista celor mai multe tipuri de antibiotice, se transmite prin contact fizic, in absenta unei rani deschise.
Focare de infectie au fost identificate la Los Angeles, San Francisco, New York, Boston si Miami, suscitand temeri privind declansarea unei epidemii.
Majoritatea celor afectati sunt homosexuali si detinuti, dar au fost semnalate cazuri si printre sportivi sau copiii care practica sporturi ce presupun contact fizic.
Pentru moment nu se stie numarul persoanelor care ar putea fi infectate cu stafilococul auriu, insa responsabili ai serviciilor publice de sanatate din Statele Unite estimeaza la cateva mii numarul de imbolnaviri, dintre care cateva cazuri letale.
Boala se manifesta initial prin usturimi ale pielii care pot fi atribuite cu usurinta unor muscaturi de insecte si care se transforma in abcese purulente. In cazuri rare stafilococul auriu afecteaza plamanii sau vasele sanguine, ducand la pneumonii severe sau septicemii amenintatoare la adresa vietii.
Stafilococul auriu a constituit o problema a spitalelor timp de ani de zile. El a reprezentat una dintre cauzele asociate pentru 20% dintre decese in spitale britanice in care stafilococul auriu era o constanta.
Totusi, bacteria nu a fost niciodata considerata deosebit de periculoasa. Aparitia unui tip de stafilococ auriu care se raspandeste in intreaga comunitate este insa un motiv de preocupare pentru responsabilii Sanatatii de pe ambele maluri ale Atlanticului.
Scott Fridkin, epidemiolog in cadrul Centrelor pentru Controlul si prevenirea Maladiilor (CDC) din Atlanta, a declarat: "Suntem foarte ingrijorati ca stafilococul auriu si-a facut simtita prezenta in comunitati care nu au nici o legatura cu sistemul sanitar".
Tyrone Pitt, director-adjunct al Laboratorului pentru infectii asociate asistentei medicale din Marea Britanie a subliniat ca, desi nu exista dovezi potrivit carora virusul ar fi ajuns pe teritoriul britanic nu se poate nega ca acesta reprezinta o amenintare.
"Este foarte dificil de prevazut impactul. Daca se manifesta doar ca o infectie a pielii nu este periculos. Daca duce la instalarea pneumoniei la indivizi relativ sanatosi este cu totul alta poveste", a afirmat el.
CDC urmeaza sa efectueze o serie de teste pentru a confirma daca bacteria se raspandeste in mod neasteptat, insa oficiali de la Los Angeles au declarat ca toate epidemiile par sa fi fost provocate de o tulpina izolata pentru prima data la New York, in 1997.




 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO