Companii

Spitalul Judeţean din Târgu Mureş are primul centru de excelenţă în stroke pentru pacienţii cu accident vascular cerebral

Spitalul Judeţean din Târgu Mureş are primul centru de...

Autor: Georgiana Mihalache

04.06.2019, 14:14 720

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş a inaugurat primul centru de stroke din România pentru pacienţii cu accident vascular cerebral, în parteneriat cu Medtronic, liderul mondial în tehnologie medicală. La centrul din Târgu Mureş vor ajunge circa 3 milioane de locuitori din mai multe judeţe şi există de asemenea un registru pentru a monitoriza activitatea centrului, potrivit unui comunicat de presă.

„Pentru aproximativ 3 milioane de oameni, locuitorii a opt judete, existenţa acestui centru va da posibilitatea de a beneficia, în mod direct, de o terapie de înaltă performanţă, de top şi, totodată, va oferi accesul la o echipă medicală pregatită pentru a gestiona situatiile de urgenţă în cazul accidentului vascular cerebral (AVC) acut”, a spus Dr. Lucian Mărginean, medic primar, coordonator al compartimentului radiologie intervenţională din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

În centrul din Târgu Mureş medicii vor folosi softul Rapid, o platformă prin care diagnosticul şi criteriile de eligibilitate pentru includerea în tratamentul AVC-ului ischemic acut se stabilesc în maximum două minute.

„Noi nu vom putea numai să salvăm vieţi, vom reda societăţii prin astfel de centru oameni valizi care să se întoarcă la câmpul muncii, în loc să devină oameni dependenţi care depind de familiile lor şi de asistenţa socială”, a spus Raed Arafat, secretar de stat MAI, coordonator SMURD.

Centrul de stroke de la Târgu Mureş are o echipă cu personal medical supraspecializat, care poate acţiona rapid în cazul pacienţilor care suferă AVC. De asemenea, pacienţii vor beneficia şi de infrastructură de ultimă generaţie pentru diagnostic.

“Înfiinţarea primului Centru de Excelenţă în Stroke în cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenţă Târgu Mureş pune spitalul nostru pe harta medicinei europene, chiar a medicinei mondiale”, a spus şi Dr. Claudiu Puiac, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO