Companii

Sphera Group, operatorul în sistem de franciză al lanţurilor de restaurante KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, a încasat prima tranşă, de 1,3 milioane lei, a ajutorului de stat pentru firmele din HoReCa afectate de pandemie

Sphera Group, operatorul în sistem de franciză al...

Autor: Roxana Rosu

28.12.2021, 09:41 8181

Sphera Group (simbol bursier SFG), operatorul în sistem de franciză al lanţurilor de restaurante KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, a anunţat marţi la BVB că a încasat prima tranşă, de 1,3 milioane  lei, a ajutorului de stat primit conform ordonanţei de urgenţă prin care se acordă sprijin financiar firmelor afectate de pandemie.

Sphera a primit 615.684 lei, sumă încasată de US Food Network, reprezentând 46.87% din valoarea totala a contractului de finanţare, şi restul de 615.684 lei, încasată de American Restaurant System.

Conform Ordonanţei de Urgenţă 224/2020, operatorii din sectorul HoReCa au putut solicita un ajutor de stat în valoare de până la maxim 20% din pierderea înregistrată de cifra de afaceri în 2020 comparativ cu 2019.

Actul normativ stabileşte unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19.

Sphera a raportat în primele nouă luni ale anului un profit de 28 mil. lei (excluzând impactul adoptării IFRS 16), faţă de pierderea netă de 4,7 mil. lei înregistrată în perioada similară a anului trecut, în timp ce vânzările în restaurante s-au cifrat la 728,7 mil. lei, echivalentul unei creşteri de 45%.

În ceea ce priveşte performanţa individuală, în primele nouă luni ale anului 2021, toate mărcile de pe cele trei pieţe de activitate, România, Italia şi Republica Moldova, şi-au îmbunătăţit performanţa faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020.

Astfel, vânzările CFF (Taco Bell) au crescut cu 75%, USFN Moldova (KFC Moldova) cu 54%, USFN România (KFC România) cu 48%, USFN Italia (KFC Italia) cu 36% şi ARS (Pizza Hut) cu 25%.

Grupul este deţinut de Tatika Investments Cipru, cu 28,2%, şi Wellkept Group Bucureşti, cu  16,3%, ambele controlate de Radu Dimofte, în timp ce Computerland Romania, controlată de Nicolae Badea, are cu 20,5% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO