Companii

Spaţiul aerian al României nu va fi afectat, cel puţin până joi, de cenuşa vulcanică

Spaţiul aerian al României nu va fi afectat, cel puţin până joi, de cenuşa vulcanică

Autor: Neagu Lidia-Ileana

24.05.2011, 14:27 651

Spaţiul aerian al României nu vafi afectat, cel puţin în următoarele 48 de ore, de cenuşa provenităde la erupţia vulcanului din Islanda, potrivit directorului generalal Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA),Bogdan Donciu.

"Este bine că nu a bătut vântul.Deocamdată, pe termen scurt, adică 48 de ore, nu vom aveaprobleme", a afirmat Donciu.

Potrivit acestuia, în România suntşanse mici să ajungă cenuşa vulcanică. "Vom încerca să nu ajungemla restricţii de spaţiu aerian decât dacă este absolut necesar. Nucred că o să ajungă cenuşa, dar probabil va ajunge ceva prafvulcanic, mai puţin dăunător", a spus Donciu, prezent la uneveniment de aniversare a 20 de ani de la înfiinţareaROMATSA.

El a mai spus că este posibil caanumite curse să fie anulate, deoarece alte ţări din Europa pot fiafectate de norul vulcanic.

Cenuşa eliberată în atmosferă devulcanul islandez Grimsvötn a determinat primele perturbări aletraficului aerian din nordul Europei, deşi activitatea vulcanuluis-a diminuat în cursul zilei de luni, relatează AFP.

Autoritatea britanică dereglementare a traficului aerian, NATS, a anunţat că norul decenuşă ar putea ajunge în zona Scoţiei încă din noaptea de lunispre marţi, ceea ce l-a determinat pe preşedintele american, BarackObama, să plece mai devreme din Irlanda către Londra.

"Ca urmare a previziunilor careindică prezenţa unor cantităţi semnificative de cenuşă vulcanică înspaţiul aerian scoţian", compania British Airways a decis, camăsură de precauţie, să suspende legăturile aeriene cu Scoţia pânăla ora locală 14.00 (16.00, ora României).

Şi compania olandeză KLM a anulat16 zboruri intre Amsterdam şi nordul Marii Britanii, după cecompania cargo Loganair a suspendat 36 de zboruri programate luniseară şi marţi dimineaţă, în majoritate curse interne în Scoţia,dar şi către Birmingham şi Belfast. La rândul lor, companiile AerLingus şi Easyjet au suspendat zborurile către Scoţia şi nordulAngliei.

Organizaţia europeană pentrusecuritate aeriană Eurocontrol a apreciat însă că nu se aşteaptă laînchiderea spaţiului aerian nici marţi, chiar dacă norul de cenuşăvulcanică va afecta o parte din Europa. Norul ar putea ajunge joiîn Franţa şi nordul Spaniei, în cazul în care emisiile vulcaniceîşi vor menţine intensitatea.

Vulcanul Grimsvötn, cel mai activdin Islanda, a început să erupă sâmbătă, norul de fum ridicându-se,în primele ore, până la o înălţime de circa 20 dekilometri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO