Companii

Sortilemn: Pentru ca vanzarile catre IKEA scad, incercam sa ne reorientam spre piata interna

Sortilemn: Pentru ca vanzarile catre IKEA scad, incercam sa ne reorientam spre piata interna

Michael Brandhuber, manager general al Sortilemn

27.07.2009, 17:29 154

Conducerea Sortilemn vrea sa creasca ponderea vanzarilor pe piata locala pentru a reduce efectele crizei internationale.

Producatorul a realizat in primul semestru al acestui an o cifra de afaceri de peste 13,8 mil. euro (58,1 mil. lei), in scadere cu aproximativ 26% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Criza financiara se resimte in activitatea companiei Sortilemn in principal prin scaderea comenzilor din partea clientilor existenti cu pana la 20%, iar pana la finele anului este posibil ca si cererea pentru produsele noastre sa scada cu aproximativ 25%. In primul semestru al anului am marit portofoliul de produse al companiei cu noi articole, am gasit clienti noi pentru mobilierul de copii si mobilierul pentru birouri si am crescut ponderea vanzarilor pe pietele locale", a declarat pentru ZF Transilvania Michael Brandhuber, manager general al Sortilemn.

La inceputul acestui an, conducerea Sortilemn estima pentru 2009 o cifra de afaceri de 29 mil. euro, in scadere cu aproximativ 20% fata de anul trecut.

"In prima parte a anului am recurs la reducerea personalului companiei noastre cu 220 de persoane si a costurilor cu materia prima. Cresterea vanzarilor pe piata locala este o prioritate pentru noi in urmatoarea perioada, a spus Michael Brandhuber.

Anul trecut numarul mediu de angajati ai Sortilemn era de 1.000 de oameni, fata de 1.200 de salariati detinuti de firma in 2007.

Aproximativ 99% din totalul productiei Sortilemn era exportata anul trecut, compania clujeana fiind totodata unul dintre furnizorii traditionali ai firmei suedeze IKEA. In 2008 peste 70% din totalul productie Sortilemn a fost contractata de furnizorul suedez IKEA, printre clientii companiei din Gherla numarandu-se si firmele Stokke din Norvegia, Brio si Elfa din Suedia.

"Cifra de afaceri a Sortilemn este influentata in mod direct de scaderea comenzilor din partea clientilor nostri, ca urmare a reducerii vanzarilor realizate de acestia pe piata externa. Consideram ca si in urmatoarea perioada de un an, un an si jumatate vanzarile vor scadea", spune managerul general al Sortilemn.

Produsele design IKEA fabricate de Sortilemn sunt comercializate pe pietele din Suedia, Germania, Belgia, Franta, Spania, Marea Britanie, Austria, Rusia, Grecia, Turcia, Cipru, Arabia Saudita, Japonia, USA, Canada, Norvegia, Polonia.

"Pentru viitor ne propunem o investitie intr-o electrocentrala care va functiona pe baza de deseuri lemnoase, aceasta investitie urmand sa se desfasoare pe o perioada de aproximativ un an si jumatate. Pentru anul in curs ne-am propus diverse investitii in modernizarea fluxului tehnologic", a declarat Brandhuber.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO