Companii

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei: În anii de criză, investiţiile în spitalele publice din Bucureşti au ajuns la 180 mil.euro

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei: În anii de...

Autor: Cătălina Butan, Andrei Cîrchelan

29.09.2014, 10:32 307

Statul a investit în anii de criză, până în 2013, aproape 180 milioane de euro în spitalele publice din Bucureşti, a declarat Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei la ZF Pharma Summit `14.

“Primăria Municipiului Bucureşti face eforturi pentru a sprijini procesul de finanţare a spitalelor. În 2008, prin OUG am primit 21 de spitale, în prezent au rămas 19, iar majoritatea au fost refăcute. După infrastructura spitalicească a urmat dotarea. În anii de criză, până în 2013, investiţiile în aparatură şi modernizare au fost importante. Aproape 179 mil. euro, în toate spitalele, în funcţie de dimensiuni”, a spus Sorin Oprescu.

Cele mai importante declaraţii făcute la ZF Pharma Summit 2014 de către Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei:

Sistemul subfinanţat zeci de ani a constituit întotdeauna o sursă a politicului, le-a plăcut tuturor şi din 4 în 4 ani am asistat la acelaşi vorbe, cum Sănătatea e principalul obiectiv, în strategia fiecărui partid, etc.

În Sănătate am trăit cu toţii din ”bunăvoinţa” firmelor de medicamente, datoriile au fost rostogolite an de an, acum lucrurile încep să ia o direcţie bună. Guvernul răspunde input-urilor pe care le aduce Ministerul Sănătăţii şi răspunde cu dimensiunea financiară.

S-a redus bugetul în 2013, dar suntem în stare să acoperim toate utilităţile, am reuşit să menţinem finanţarea în ceea ce priveşte utilităţile şi plata unor servicii medicale.

Casa de Asigurări de Sănătate slăbeşte ritmul cu decontarea. Între 5 şi 8% din bugetul spitalelor e reprezentat de utilităţi, restul salarii, iar cantitatea foarte mică de bani pentru medicamente, materiale sanitare, etc.  E greu dacă continuăm aşa pentru că lumea se dezvoltă, provocările sunt mai mari

Timp de 10-12 ani, ţapii ispăşitori erau directorii de spital. Cum nu mergea ceva bine sau nu aveai medicamente, îl luau la trântă pe directorul de spital. Apoi au venit miniştrii, 23 de miniştri în 24 de ani, din `89. Fiecare ministru a venit cu reforma lui, a vrut ceva de la sistem, lucrurile însă nu au evoluat foarte mult.

Contează foarte tare să existe echilibru în ceea ce priveşte compensarea medicamentelor, o bună perioadă de timp de acum înainte, făcută cu mai multă parcimonie, astfel încât accesibilitatea la medicamente să fie mult mai mare la populaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO