Companii

Sonia Nastase, Howard Johnson: Mai greu decat anul trecut nu se poate, dar nici nu asteptam miracole

Sonia Nastase, Howard Johnson: Mai greu decat anul trecut nu se poate, dar nici nu asteptam miracole
09.02.2010, 00:00 118

Nastase, 37 de ani, conduce din octombrie hotelul de cinci steledin Capitala detinut de omul de afaceri Gabriel Popoviciu si credeca revenirea pe piata hoteliera se va vedea il al doilea semestrual anului, cand se vor inregistra usoare cresteri aleafacerilor.

"Anulacesta nu se asteapta nimeni la miracole avand in vedere ca lanivel economic nu se vad mari schimbari. Anul trecut, hotelul afinalizat cu o cifra de afaceri in scadere cu 40%, pana la 8milioane de euro, dupa ce am avut o politica de eficientizare acosturilor", a declarat Sonia Nastase. Ea l-a inlocuit anul trecutpe britanicul Peter Craig Martin.

Ianuarie, la acelasi nivel cu 2009

Managerul hotelului Howard Johnson spune insa ca este totalirelevant ca sa raportezi rezultatele anului 2009 la anul anterior,cand a fost un an de crestere economica. Sonia Nastase este primaromanca ce conduce un hotel de cinci stele din Capitala, inconditiile in care toti managerii generali ai unitatilor de cincistele Intercontinental, Hilton, JW Marriott, Radisson sau CrownePlaza sunt expati.

"Este firesc sa scada cererea de servicii turistice in aceastaperioada, suntem in trend cu toata piata. In ianuarie anul acestaam avut un grad de ocupare de 40%, nivel similar cu cel dinianuarie anul trecut, aceasta luna nu este insa reprezentativa,avand in vedere ca in primul trimestru din an se inregistreaza ceimai mici indicatori", a spus Sonia Nastase.

Hotelul de cinci stele Howard Johnson vizeaza anul acestacastigarea de cota de piata in Capitala, unde competitia estefoarte puternica, dupa cum apreciaza Sonia Nastase. In Bucurestisunt 7.440 locuri in camere de hoteluri clasificate la patru sicinci stele, adica 66% din capacitatea totala de cazare, potrivitunui studiu al companiei de consultanta in industria hotelieraTrend Hospitality.

In asteptarea turistilor

"In conditiile unei concurente mari pe aceasta piata, avemnevoie de toate segmentele de clienti. Incercam sa atragem atatclientii de business, cat si clientii de leisure. Acest mix declienti poate asigura un grad de ocupare ridicat in hotel, prinurmare contractele pe care le avem sunt foarte diverse", a spusSonia Nastase, care adauga ca lucreaza cu agentiile de turism de pepiata locala pentru a atrage la hotel turistii care sunt inexcursie in Capitala.

Nastase a mai precizat ca din totalul clientilor pana in 15%sunt straini care vin in circuite turistice in tara prin agentiilede turism si care isi iau o noapte sau doua de cazare la hotel. Cutoate acestea, zilele de weekend continua sa aiba cele mai micigrade de ocupare din toata saptamana, chiar si cu cele mai micipreturi din saptamana. Anul trecut, hotelul de cinci stele a redustarifele cu 30% fata de anul anterior, iar anul acesta va practicatarife similare cu cele din 2009, pretul unei camere pe noaptefiind de 142 de euro pe noapte.

"Incercam sa controlam costurile cat mai bine. Conteaza oricecost, de la lumina la gunoi, la costurile cu furnizorii. In ceea cepriveste personalul, nu am facut disponibilizari, in prezent fiind240 de angajati", a spus ea.

Pe langa hotelul de cinci stele Howard Johnson din Capitala,omul de afaceri Puiu Popoviciu mai detine si hotelurile RamadaPlaza si Ramada Parc, din grupul Parc Hotels, cu afaceri de 8,4mil. euro in 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO