Companii

Sondaj INS: Managerii se aşteaptă la stabilitatea activităţii în industria prelucrătoare, comerţ şi servicii în perioada noiembrie 2021-ianuarie 2022, dar şi la creşterea accentuată a preţurilor în construcţii şi retail

Sondaj INS: Managerii se aşteaptă la stabilitatea...

Autor: Roxana Rosu

29.11.2021, 09:44 109

Managerii din economie se aşteaptă la stabilitatea activităţii în industria prelucrătoare, comerţ şi servicii în perioada noiembrie 2021-ianuarie 2022, dar şi creşterea accentuată a preţurilor în construcţii şi retail,arată sondajul realizat de INS.

În acelaşi timp, numărul de salariaţi din industria prelucrătoare şi servicii va fi stabil, dar în scădere în construcţii.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -3%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra creştere accentuată (sold conjunctural +60%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%).

În construcţii, estimările indică o scădere a volumului lucrărilor (sold conjunctural -23%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -13%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere accentuată a acestora (sold conjunctural +42%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -3%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).

Angajatorii prognozează creşterea moderată numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%) şi accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +44%).

Pe zona de servicii, cererea (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -1%), la fel ca şi numărul de salariaţi (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +17%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO