Companii

Sonae Sierra: In imobiliare, cine vinde acum nu ia jumatate din cat lua anul trecut

Sonae Sierra: In imobiliare, cine vinde acum nu ia jumatate din cat lua anul trecut
16.12.2008, 17:55 65

Reprezentantii companiei de dezvoltare imobiliara Sonae Sierra, care detine un mall si dezvolta alte trei proiecte pe piata locala, apreciaza ca investitorii cu lichiditati sunt dispusi sa ofere valori mai mici cu peste 50% in prezent pentru proprietati comerciale, acesta fiind principalul motiv pentru care nu au loc tranzactii pe piata locala, unde o serie de dezvoltatori care intentionau sa vanda si-au retras proiectele de pe piata.

"Stim un caz cu un centru comercial dintr-o alta tara pentru care cumparatorul cerea un pret de 150 de milioane de euro. Investitorii incercau anul trecut sa cumpere cu circa 100 de milioane de euro, dar proprietarul tinea la pret. In prezent, proprietarul este nevoit sa vanda si ar accepta un pret de 40 de milioane de euro, dar tot nu gaseste cumparator", a declarat Vitor Nogueira, business development manager al companiei portugheze. Compania, care detine mallul River Plaza din Ramnicu Valcea, construieste un alt centru comercial la Craiova si are in faze premergatoare procesului de constructie alte doua proiecte in Ploiesti si Bucuresti, isi propusese la inceputul anului sa se implice in dezvoltarea a cel putin inca doua proiecte, insa nu a reusit. "Am analizat in acest an 40 de proprietati si suntem in prezent in discutii pentru achizitia a sase proiecte pentru care am putea in urmatoarea perioada semna scrisori de intentie si incepe procesul de due dilligence", a declarat Ingo Nissen (foto), managing director al subsidiarei locale.
Compania portugheza detine in prezent 50 de centre comerciale in Europa si America de Sud, a caror exploatare ii asigura cea mai mare parte a capitalului necesar pentru investitii, dar intentioneaza sa contracteze si credite bancare pentru proiectele din Ploiesti si Bucuresti, care ar putea reprezenta cel putin 60% din investitia totala. Inceperea constructiei la proiectul din Ploiesti a fost putin amanata in asteptarea unui cost mai scazut al constructiei, in timp ce proiectul din Bucuresti, ParkLake Plaza din zona parcului Titan, este blocat in prezent de un proces intentat Primariei Sectorului 3 de catre Prefectura Municipiului Bucuresti in care este contestat certificatul de urbanism emis pentru acest teren.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO