Companii

Somaco: Vom realiza investiţiile mai lent pentru că ritmul de creştere a fost sub aşteptări

Somaco: Vom realiza investiţiile mai lent pentru că ritmul de creştere a fost sub aşteptări
10.08.2010, 23:47 49

Suedezii au plătit la sfârşitul anului 2008 circa 32,5 mil. europe trei fabrici ale companiei Somaco şi estimau că vor atinge ocifră de afaceri de 60 mil. euro până în 2014. Între timp, crizafinanciară a dat peste cap planurile Oresa Ventures, care aprelungit cu circa doi ani, până în 2016, atingerea targetuluistabilit la momentul preluării fabricilor.
"Planul de atingere a cifrei de afaceri de 60 de milioane de europână în 2014 va fi translatat cu circa doi ani, pentru că înmo­men­tul în care a fost realizat încă nu venise criza pe piaţalocală", spune Gabriel Colo­baţiu, direc­torul general al SomacoGrup Prefabricate.
Com­pania a realizat anul trecut o cifră de afa­ceri de 50 mil. lei(11,8 mil. euro) şi esti­mează pentru anul acesta o majorare de15-18%. Defalcat, Somaco şi-a bugetat o creş­tere de 10% avânzărilor de prefabricate şi de 30% pe segmentul de BCA. Somacodeţine două unităţi de producţie de prefabricate în Buzău şi Roman,precum şi o fabrică de BCA la Adjud.
"Perioada 2009-2010 este una de supravieţuire, dar aşteptăm caprimele semne de reluare a consumului să revină în prima jumătate aanului viitor, urmând ca 2012 să fie anul revenirii. Pentru aimpulsiona sectorul construcţiilor, Guvernul ar trebui să aibă opolitică fiscală corectă şi stabilă şi să se concentreze peinvestiţii, pentru că nu putem să rămânem în urmă cu dezvoltareafaţă de ţările din Uniunea Europeană", susţine Colobaţiu.
Compania a investit anul trecut 10 mil. lei în modernizareafabricilor preluate, iar anul acesta va aloca alte 8 mil. lei înextinderea activităţii, însă ritmul este mult mai redus faţă de celanunţat iniţial.

Creştere în primul semestru
"Investiţiile de 8-10 milioane de euro anunţate la momentulpreluării celor trei fabrici vor fi realizate, numai că într-unritm mai lent, pentru că nu a fost înregistrată creştereabusinessului pe care s-a construit achi­ziţia fabricilor Somaco.Investiţiile pri­oritare au fost cele în producţia de BCA, careproduce cash mult mai repede, în timp ce la prefabricatemodernizarea fabricilor a început în mai 2009", afirmă managerulSomaco.
Compania a înregistrat în primele şase luni o creştere de peste 20%a vânzărilor de prefabricate şi cu 5-6% pentru vânzările de BCA,comparativ cu perioada similară a anului trecut. "După o lungăiarnă, aprilie a fost o lună bună, pe urmă vânzările au căzut dincauza majorării TVA, care s-a resimţit la clienţii finali. Oricumîn această industrie anul începe mai greu, dar se lucrează până înnoiembrie şi de aceea partea a doua a anului este mai productivă",explică Colobaţiu. El afirmă că deşi a primit foarte multe cereride ofertă, decizia finală de cumpărare a fost luată mai greu.
Majorarea vânzărilor a fost datorată câştigării unor contracte noide execuţie de hipermagazine şi spaţii logistice pentru divizia deprefabricate, iar la BCA extinderea teritorială şi creştereacapacităţii operaţionale au condus la creşterea vânzărilor pe opiaţă în scădere.
"Am reuşit să creştem pe BCA în primul semestru pentru că am atacatşi Transilvania, în judeţe precum Bistriţa sau Harghita, dar şidatorită strategiei de vânzări."
Managerul Somaco estimează o scădere de 15-18% a pieţei de BCA învolum, sub nivelul de 2 milioane de metri cubi, în timp ce piaţa deprefabricate din beton se va reduce cu 30-40%, sub 100.000 de metricubi.
Somaco Grup Prefabricate, care are 400 de angajaţi, reprezintăreunirea într-o singură firmă a trei fabrici pe care fondul deinvestiţii Oresa Ventures, prin subsidiara Sonriso In­vest­mentsSRL, le-a achiziţionat în septembrie 2008. Compania are 400 deangajaţi, dintre care 80-85% sunt în producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO