Companii

Solarele au atras investiţii de un miliard de euro anul acesta

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

19.12.2013, 21:10 1007

Valoarea proiectelor solare puse în funcţiune în pri­me­le unsprezece luni ale anului a depăşit pragul de un mi­liard de euro. În ciuda incertitudinilor legislative, capacita­tea pro­iectelor finalizate a crescut în această perioadă de 15 ori fa­ţă de cea instalată la finalul anului trecut. Gigantul sud-co­­reean Samsung este pro­prietarul celui mai mare parc solar care funcţio­nează acum în România.

Potrivit datelor Transelectrica, la finalul lunii noiembrie în România func­ţionau parcuri solare cu o capa­ci­ta­te de 740,4 MW, echivalentului în putere al unui reactor al cen­tra­lei nucleare de le Cernavodă. La finalul lui 2012 însă, tot datele Transelec­tri­ca arată că în România funcţionau nu­mai 49,3 MW, ceea ce înseamnă că în unsprezece luni de zile dimen­siu­­nea proiectelor a crescut de 15 ori.

Cum potrivit datelor din pia­ţă şi in­for­ma­ţiilor publicate de Autoritatea Naţională de Re­­gle­mentare în domeniul Energiei (ANRE) pentru a mon­ta un megawatt în­tr-un proiect solar sunt necesare investiţii cu­prinse între 1,3 şi 1,8 milioa­ne de euro, re­zultă că la un preţ mediu de 1,55 milioane de euro domeniul a atras anul acesta sume de peste un miliard de euro.

Vezi pe www.zfcorporate.ro topul celor mai mari 25 de proiecte solare din România

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.12.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO