Companii

Societatile de Investitii Financiare se vor transforma. Dar in ce?

02.07.2003, 00:00 36

“Prevederile prezentei legi se aplica in mod corespunzator si societatilor de investitii financiare.” Acesta este unul din ultimele aliniate ale proiectului de lege consolidata a pietei de capital, aflata in prezent in dezbatere la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Aceasta insemna ca societatile de investitii financiare va trebui sa se transforme in unul din tipurile de organisme de plasament colectiv prevazute de lege si nu vor mai beneficia de prevederi speciale, mai ales ca noua lege urmeaza sa abroge si legea din 1996 de infiintare a SIF-urilor. Ce se mai intampla cu legea speciala a acestor societati? Putini stiu.
“Trebuie sa avem o lege consolidata a pietei de capital, iar societatile de investitii financiare nu puteau ramane in afara acesteia. Se creaza posibilitatea pentru acestea de a se transforma in organisme de plasament colectiv in valori mobiliare sau organisme de plasament colectiv,” a declarat Gabriel Miclaus, comisar CNVM.
Organisme de plasament colectiv in valori mobiliare (OPCVM) sunt cele care includ, pe langa fondurile mutuale care activeaza in prezent pe piata, societatile de investitii. Una din caracteristicile acestora este ca titlurile de participare pot fi rascumparate continuu. In cazul societatilor de investitii rascumpararea se poate realiza doar la cererea unui grup de actionari care detine peste 5% din capitalul acestora, suma primita de acestia pentru o actiune fiind calculata pe baza activului net.
Putini isi imagineaza insa ca acest lucru poate fi aplicat in cazul actualelor SIF-uri in conditiile in care actiunile se tranzactioneaza pe piata la preturi mai mici de 3.500 lei, iar activul net pe poate actiune ajunge pana la 11.000 de lei. “In prima zi dupa ce se aproba legea voi face cerere de rascumparare,” glumea ieri un broker de la Bursa.
Un alt punct in care situatia actuala a SIF-urilor nu se incadreaza cu normele privind OPCVM este cea privind structura portofoliilor. Acestor organisme le este interzis sa plaseze mai mult de 10% din sumele administrate in actiunile aceleiasi societati. Cele cinci societati de investitii financiare detine pachete importante din actiunile celor mai mari doua banci din Romania, BCR si BRD, iar valoarea fiecarui pachet depaseste 10% din activ.
Nici varianta organismelor de plasamant colectiv (OPC) nu pare mai plauzibila. Aceste entitati, in privinta carora proiectul de lege nu ofera prea multe detalii, pot fi fonduri inchise de investitii sau societati inchise de investitii.  Reglementari suplimentare ar urma sa fie emise de CNVM, dar este greu de crezut ca numarul maxim de investitori ce urmeaza sa fie stabilit de aceasta va fi de ordinul milioanelor, asa cum este structura actionariatului la SIF-uri in prezent.
Investitorii de la Bursa asteapta de mai bine de un an legea speciala a societatilor de investitii financiare, care ar fi ridicat cota maxima pe care un investitor o poate detine la un SIF la 1% fata de 0,1% in prezent.  Legea veche, care prevedea limita de 0,1% va fi abrogata.  Graba adoptarii legislatiei europene pentru piata de capital ar putea face ca legea consolidata sa apara inainte de cea a SIF-urilor, iar prevederile privind detinerea maxima ar putea ramane deci doar in statuturile SIF-urilor, pe care actionarii le  pot schimba. Investitorii vor putea sa cumpere in aceste conditii cate actiuni doresc la SIF-uri mai ales ca nu este clar daca o lege speciala a acestor societati va mai aparea vreodata. “Daca se va dori o lege speciala pentru SIF-uri aceasta va aparea iar prevederile vor fi aplicate acestor societati,” spune Gabriel Miclaus, comisar al CNVM.
Nici reprezentantii societatilor de investitii financiare nu le este foarte clar ce se va intampla. “Se vehiculeaza mai multe variante. Pana legea nu va ajunge in forma finala nu putem sa facem comentarii,” a declarat ieri Florin Buzatu, vicepresedintele SIF Oltenia.
Patrimoniile insumate ale celor cinci societati de investitii financiare este de peste 26.000 miliarde de lei (800 milioane de dolari). Societatile de investitii financiare detin pachete importante de actiuni la multe din marile companii romanesti, cum ar fi Petro, Sidex, sau bancile BCR si BRD. Actiunile SIF-urilor sunt printre cele mai tranzactionate de la Bursa de Valori Bucuresti, valoarea tranzactiilor cu actiunile acestora reprezentand adesea jumatate din operatiunile bursiere. Valoarea de piata a celor cinci societati de investitii financiare depaseste 250 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO