Companii

Socep bate pasul pe loc la castiguri

29.10.2004, 00:00 24

Operatorul portuar Socep Constanta a incheiat primele noua luni cu un profit net de 67,9 miliarde de lei (1,65 milioane de euro), similar cu profitul pe care l-a obtinut in aceeasi perioada a anului 2003. Cifra de afaceri a companiei a crescut in schimb in aceasta perioada cu 33% ajungand la 418 miliarde de lei (10 milioane de euro).
Socep a beneficiat in acest an de evolutia favorabila a comertului romanesc in special pe relatia cu Asia, care a dus la intensificarea traficului portuar si cresterea cererii pentru serviciile pe care le presteaza. De altfel cea mai mare parte a operatorilor portuari au inregistrat in prima jumatate a anului cresteri de profit.
Compania s-a confruntat insa in trimestrul a treilea cu o scadere a nivelului profiturilor fata de primele doua trimestre din acest an ca urmare a cresterii competitiei in Portul Constanta. In iulie in Portul Constanta a fost deschis un nou terminal de containere. Traficul portuar de containerizat, care reprezinta jumatate din activitatea Socep. Profitul companiei pe primele sase luni a fost de 59 miliarde de lei, iar Socep a reusit sa faca doar 9 miliarde de lei profit in trimestrul al treilea.
Actiunile Socep sunt listate la Bursa Electronica RASDAQ, unde au inregistrat o tendinta de crestere puternica in ultimele saptamani. Cotatia Socep a atins un maxim de 2.990 lei/actiune, iar tranzactiile de ieri s-au derulat in jurul pretului de 2.700 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a Socep este de 22,7 milioane de euro. De la inceputul anului, cotatia operatorului portuar a crescut cu 70%.
Compania nu are un actionar majoritar, cei mai importanti actionari fiind, conform ultimelor informatii de pe piata, managerii si angajatii companiei, insa nici unul dintre acestia nu detine mai mult de 5% din actiuni. Politica relativ stabila de dividend a companiei a atras in actionariatul Socep mai multe fonduri straine de investitii.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO