Companii

Sistemele audio pentru masini si radarele, in voga

24.07.2003, 00:00 17

Compania Falcon Electronics, care activeaza pe piata echipamentelor electronice destinate autovehiculelor, a realizat in prima jumatate a acestui an o cifra de afaceri de 2 milioane dolari, in crestere cu peste 50% fata de cele 1,3 milioane realizate in aceeasi perioada a anului trecut. Cea mai mare parte a cresterii provine de la cererea mare de sisteme audio si radare.
“Pe ansamblul acestui an cifra de afaceri a companiei va creste cu  25% fata de cele anul 2002 cand a fost de 3,5 milioane dolari”, a estimat Dan Cutui, directorul general al Falcon Electronics.
Compania activeaza pe trei arii principale sisteme de securitate auto, instalatii de sonorizare auto, detectoare radar si alte componente electronice.
Potrivit lui Cutui, sistemele audio au cel mai mare potential de crestere in acest moment pe piata romaneasca. “Anul trecut am avut o cota de piata de 15% iar pentru acest an speram sa adaugam inca 5%. In acest domeniu insa, piata gri detine inca o pondere importanta, chiar daca in scadere ” a mai spus Cutui.
Sistemele de securitate auto reprezinta la randul lor un segment aflat in crestere. “Romanii au avut sisteme de protectie a masinii inca dinainte de 1990. Ulterior, au intrat pe piata produsele asiatice no-name care au avut un succes extrem de rapid, dar si de foarte scurta durata, pentru ca apoi sa apara si marii producatori. In prezent, 70% dintre autoturismele de import sunt echipate cu sisteme de securitate, procentul coborand spre 50% pentru modele produse in Romania de catre Daewoo, dar si pentru majoritatea Daciilor Solenza si SupeRNova. De cele mai multe ori, automobilele sunt echipate atat cu sisteme de securitate cat si cu dispozitive mecanice antipornire”, a explicat Cutui.
Potrivit oficialului Falcon, compania va ajunge la sfarsitul acestui an la o cota de 35% din piata romaneasca a sistemelor de securitate.
“Ritmul de crestere al pietei romanesti de sisteme de securitate este in general similar cu ritmul de crestere al pietei auto (care va creste anul acesta cu circa 25-30%, n.red)”, a mai spus Cutui.
Compania mai vinde si detectoare de radar, foarte cerute in ultima perioada. “Este unul dintre cele mai solicitate produse in ultima perioada, avand in vedere amenzile prevazute in noul Cod Rutier. Situatia acestor produse este insa cel putin ciudata, deoarece ele, potrivit reglementarilor in vigoare, pot fi importate si vandute, dar nu pot fi folosite in masini. Situatia se va schimba insa, pe viitor” a conchis Cutui. Cota de piata a companiei in acest segment este, potrivit propriilor estimari, de 65%. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO