Companii

Siretul a fost afectat de scaderea vanzarilor pe piata interna

02.08.2004, 00:00 16

Producatorul de tricotaje Siretul Pascani a obtinut in primul semestru  un profit net de 6,1 miliarde lei (152.000 euro), in scadere in lei cu peste 57% comparativ cu profitul inregistrat in perioada  similara a anului trecut.
Cifra de afaceri realizata de companie a inregistrat o crestere in lei de 6,5%, atingand o valoare de 231 miliarde lei(5,7 milioane euro) comparativ cu vanzarile de 217 miliarde lei aferente primelor sase luni ale anului precedent.
Costul bunurilor vandute a crescut in primele semestru cu 12,9% pana la un nivel de 201 miliarde lei, situatie datorata mai ales cresterilor salariale cu 13,3% in perioada considerata. In acelasi timp,  preturile la utilitati au crescut cu 27%. Cheltuielile cu personalul au  atins 85 miliarde lei, ponderea acestor cheltuieli in totalul cheltuielilor de exploatare fiind de 36,6%. Siretul are 1.574 salariati,  numarul de angajati fiind cu 62 persoane mai redus comparativ cu primul semestru al anului trecut.
Rezultatele financiare ale companiei au fost afectate, potrivit unui raport transmis de Siretul, si de o scadere a vanzarilor pe piata interna in lunile mai si iunie cu aproximativ 25%, situatie considerata a fi o conjunctura a pietei.
Din activitatea financiara, compania a inregistrat o pierdere de 855 milioane lei, valoare  dubla comparativ cu cea inregistrata in primele sase luni ale anului trecut.
Siretul avea, la sfarsitul perioadei considerate, o linie de credit de 10 miliarde lei pe termen de 12 luni cu o dobanda de 20%. La sfarsitul lunii februarie, societatea a mai contractat un credit pentru nevoi temporare in valoare de 3,3 miliarde lei cu rambursare in sase rate incepand cu luna septembrie. Garantiile pentru credite sunt asigurate de cladirile administrative, hala de productie si masinile de tricotat perdele si tricoturi tehnice.
Datoriile societatii, dupa prima jumatate a anului, s-au ridicat la 53,3 miliarde lei, ponderea cea mai mare in cadrul acestora avand-o datoriile fata de furnizori, in suma de 27,2 miliarde lei. Principalii furnizori  sunt companiile Spumotim Timisoara, Bezema Elvetia, Dystar Austria, Electrica si Lucky Trading SRL.
Siretul are in acelasi timp  creante de peste 44,9 miliarde lei, valoarea creantelor cu clientii fiind de 36,4 miliarde lei. Ponderea cea mai mare in cadrul creantelor o reprezinta clientii din export, intre acestia cei mai importanti fiind compania Generation One din Statele Unie cu 16,1 miliarde lei, Schelllemberg din Germania cu 3 miliarde lei si compania britanica Just Jane, cu 3,9 miliarde lei. ExportUL reprezinta 60% din totalul productiei companiei.
Dintre clientii interni, Siretul are sume mai mari de incasat de la  societatile Dacia Pitesti si FPSA Aro, creantele in cazul acestor doua companii fiind de 3,7 miliarde lei, respectiv de 3,2 miliarde lei.
Actiunile Siretul sunt listate la Bursa de Valori, aceste titluri aducand unele din cele mai mari castiguri in acest an dupa desfiintarea asociatiei salariatilor care controla compania. Cel mai important actionar al Siretul este societatea de brokeraj SSIF Broker, cu o participatie de 6,2%. Omul de afaceri Alin Dicu si-a vandut in ultimele saptamani o parte din actiunile detinute la Siretul, in prezent, acesta fiind raportat cu o participatie mai redusa de 5%.
Compania a cerut actionarilor o majorare de capital de 51 mld. lei(1,2 mil.euro).
Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la pretul de 2.460 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei la acest pret fiind de 5,9 milioane euro.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO