Companii

Simona Cocoş, directorul general al Zentiva: Pandemia a subliniat necesitatea unei abordări diferite a producţiei locale de medicamente. Aceasta trebuie să devină un sector strategic

Videoconferinţa ZF Health&Pharma Summit'20

Simona Cocoş, directorul general al Zentiva: Pandemia a...

Autor: Cristina Bellu

17.09.2020, 12:59 233

Simona Cocoş, director general al Zentiva România, unul dintre principalii producători de medicamente de pe piaţa locală, consideră că pandemia a adus în faţă necesitatea ca producţia locală de medicamente să devină un sector strategic.

"Pandemia a subliniat încă o dată necesitatea unei abordări strategice a producţie locale de medicamente. Aceasta trebuie să devină un sector strategic. În primul rând va creşte accesibilitatea medicamentelor în România, preţurile vor scădea. În plus, putem face faţă unei crize ca cea pe care o traversăm de şapte luni încoace şi datorită contribuţiei pe care o are industria de medicamente în economia României", a spus Simona Cocoş, prezentă în cadrul videoconferinţei ZF Health&Pharma Summit'20.

Alte declaraţii:

Grupul de companii Zentiva, contribuţia la economia României în ultimii cinci ani- valoarea adăugată 1.782 mil. lei, 100 mil. euro taxe şi impozite, peste 50 mil euro investiţii în modernizarea şi extinderea capacităţilor de producţie.

Contribuim inclusiv la echilibrarea balanţei de import-export. O mare parte din producţia noastră pleacă la export.

Fabricile din grupul Zentiva din România susţin peste 2.000 de locuri de muncă în economie.

Vorbim de o contribuţie importantă care poate creşte, dacă există o abordare strategică.

În T1/2020 a fost modificarea de clawback, care a contribuit foarte mult la stoparea dispariţiei medicamentelor ieftine din România. Mai mult, acest lucru va avea o contribuţie importantă la trasferul producţiei de medicamente din alte fabrici externe, în România.

Este şi cazul nostru. Avem medicamente de import şi analizăm posibilitatea de a le aduce să le fabricăm aici, pentru a beneficia de o taxă clawback mai mică. Sunt convinsă ca acesta este cazul şi a altor companii producătoare de medicamente.

În plus, UE încurajează autorităţile locale să găsească soluţii pentru a creşte producţia de materii prime şi medicamente în Europa. Acest lucru se poate face prin investiţii directe sau prin alte facilităţi ficale cum exsită şi în ţările din jurul nostru.  Ungaria şi Polonia, de exemplu, au deduceri de 50% din suma investită.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO