Companii

Silcotub Zalau si-a cumparat echipament american

15.06.2004, 00:00 26

Producatorul de tevi din otel Silcotub Zalau a achizitionat un echipament de inspectie electromagnetica de viteza ridicata  de la  Pipe Inspection Technologies Company(Pitco), o divizie a companiei americane Scan Systems Corporation din Houston.
Achizitia echipamentului Digi - Tech face parte dintr-un program de investitii derulat de Silcotub inceput anul trecut, program care urmeaza sa fie finalizat la sfarsitul acestui an. Potrivit reprezentantilor Silcotub, compania nu mai intentioneaza sa realizeze investitii majore pana la sfarsitul anului. Echipamentul  cumparat de Silcotub poate inspecta 60 metri de teava pe minut in conditii de temperaturi ridicate.
Bob Leslie, director de vanzari la Pitco, a declarat ca echipamentul digital de  inspectie Digi - Tech a fost construit in Houston, aceasta tranzactie reprezand prima vanzare a companiei in Romania. Leslie a precizat ca Silcotub a avut cateva cerinte specifice legate de construirea echipamentului. "Unitatea este montata pe un sistem care permite miscarea atunci cand nu este folosit", a spus Leslie.
Avansul  puternic al  preturilor la otel a determinat o crestere a activitatii  companiilor care activeaza in acest domeniu, rezultand intr--o crestere a cererii pentru acest gen de echipamente "peste tot in lume", potrivit lui Leslie, care estimeaza ca in urmatorii cinci ani cererea va continua sa creasca pentru astfel de produse.
Silcotub produce tevi din otel carbon si slab aliat, cu utilizare in industria constructiilor, petrolului si gazelor, energetica, chimica si cea a constructiilor de masini.   Incepand cu anul trecut, compania detine si un alt producator de tevi de pe piata interna - Tubinox Bucuresti.
Anul trecut, compania a inregistrat pierderi de 43,7 miliarde lei (1,1 milioane euro), rezultatele financiare slabe datorandu-se, potrivit reprezentantilor Silcotub,  opririi productiei pentru o perioada de peste trei luni. Oprirea productiei a fost determinata  de realizarea unor investitii din acelasi program aprobat de actionarii Silcotub.
Silcotub a incheiat primul trimestru al anului cu o pierdere de 9,4 miliarde lei (234.000 euro), in ciuda unei cresteri in lei  de aproape 85% a cifrei de afaceri. Compania a realizat in primele trei luni ale anului o cifra de afaceri de 807,5 miliarde lei (20,1 milioane euro), in timp ce vanzarile din aceeasi perioada a anului trecut au insumat 434,6 miliarde lei.
Potrivit reprezentantilor companiei, raportarea de pierdere pe primul timestru s-a datorat unei situatii de moment, determinata de un decalaj intre perioada de crestere a costurilor din cauza avansului pretului petrolului si cresterea pretului la    produsele finite ale companiei. Potrivit reprezentantilor Silcotub, compania va reusi sa -si atinga obiectivele prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli si sa treaca pe profit la sfarsitul anului. Silcotub si-a planificat pentru acest an sa obtina un profit brut de 107,8 miliarde lei, veniturile totale urmand sa atinga 4.506 miliarde lei. 
Silcotub a intrat in atentia unia din principalii producatori de tevi la nivel mondial, compania Teraris din Statele Unite , care intentioneaza sa preia societatea Tubman International, actionarul majoritar al Silcotub si Laminorul Braila, potrivit unor surse din industria metalurgica romaneasca. Potrivit acelorasi surse, sansele ca o astfel de tranzctie sa se inceie pana la sfarsitul anului sunt foarte mari.
Tubman International este o structura de tip holding, inregistrata in Marea Britanie. Tubman controleaza 84,8% din actiunile Silcotub, cel mai important actionar minoritar fiind SIF Banat - Crisana cu o participatie de 8,57%.  
Actiunile Silcotub sunt cotate la categoria a II-a a Bursei de Valori, fiind in general caracterizate de o lichiditate redusa. Ultima tranzactie  cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 40.100 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 9 milioane euro.



catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO