Companii

SIF Oltenia poate cumpara acsiuni la Petrom. Dar trebuie apoi sa le vanda

24.09.2004, 00:00 18

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis ieri un aviz care va permite SIF Oltenia sa subscrie in cadrul majorarii de capital social a Petrom, operatiune care ce demara la inceputul lunii viitoare.
SIF Oltenia are dreptul sa subscrie actiuni Petrom in valoare de 12,3 milioane de euro pentru a-si pastra participatia de 1,2% pe care o detine in cadrul companiei, iar reprezentantii societatii au afirmat de mai multe ori ca au intentia de a subscrie. O instructiune a CNVM interzicea SIF-urilor sa achizitioneze actiuni la o societate daca are mai mult de 10% din valoarea activelor plasata in actiunile societatii respective.
CNVM  a hotarat ieri ca un articol din legea consolidata a pietei de capital, care se refera la fondurile mutuale trebuie sa se aplice si celorlalte organisme de plasament, categorie care include si SIF-urile. Articolul respectiv permite fondurilor sa subscrie la o majorare de capital la o companie, chiar daca depaseste limitele maxime impuse de reglementarile CNVM.
Pe de alta parte, conform legii, SIF Oltenia va fi obligata sa vanda actiunile subscrise pentru ca participatia sa la Petrom sa scada sub 10% din valoarea activelor sale. O reglementare recenta a CNVM nu permite SIF-urilor sa investeasca mai mult de 10% din activele totale in actiunile unei singure companii. Pachetul de actiuni pe care SIF Oltenia ar trebui sa il vanda pentru ca detinerea sa scada sub 10% valoreaza pe Bursa 13 milioane de euro, ceea ce ar putea afecta cotatia Petrom. Legea nu precizeaza insa termenul in care SIF Oltenia trebuie sa renunte la actiunile in exces la Petrom, ci doar ca trebuie sa vanda in cel mai scurt timp, cu respectarea intereselor propriilor actionari.
Ieri a fost ultima zi in care se puteau cumpara actiuni Petrom la Bursa pentru a putea beneficia de dreptul de subscriere in cadrul majorarii de capital. Tranzactiile de ieri cu actiuni Petrom s-au realizat in jurul pretului de 2.350 lei/actiune. Daca pretul Petrom se va mentine la acest nivel si in lunile urmatoare, profitul pe care SIF Oltenia l-ar putea obtine din subscrierea actiunilor si vanzarea acestora se ridica la un milion de euro. Actionarii minoritari ai Petrom pot subscrie incepand de pe 4 octombrie 0,49 actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta la pretul de 2.158 lei/actiune. Prin majorarea de capital, grupul austriac OMV va deveni proprietarul pachetului majoritar al  Petrom.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO