Companii

SIF Moldova sufla in ceafa SIF Oltenia in topul profitului la opt luni

20.09.2005, 19:04 17

SIF Moldova a recuperat pe parcursul lunii august din diferenta de profit care o desparte de SIF Oltenia, prima la profit intre SIF-uri dupa primele opt luni ale anului.

Profitul obtinut de SIF Moldova la finalul lunii trecute s-a ridicat la 53,07 milioane de lei (14,8 milioane de euro) sau 0,102 lei/actiune. Oltenia a continuat sa raporteze cel mai ridicat profit dintre aceste societati, cu un rezultat la sfarsitul lunii august de 53,3 milioane de lei (14,9 milioane de euro), echivalent unui profit pe actiune de 0,0919 lei.

Conducerea SIF Moldova nu a dorit sa ofere la aceasta data mai multe informatii referitor la rezultatele obtinute de companie.

Rezultatul SIF Oltenia a fost mai redus comparativ cu nivelul profitului dupa primele sapte luni ale anului, chiar daca este in continuare cel mai ridicat dintre profiturile postate de SIF-uri. La finalul lui iulie societatea anutase un profit de 53,7 milioane de lei.

"In luna august nu am avut nici o tranzactie, asa ca rezultatul mai slab a fost cauzat de cheltuielile normale, curente ale activitatii nostre", a comentat Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia.

Profitul Oltenia ar putea insa sa inregistreze o crestere importanta daca societatea va decide sa-si vanda actiunile detinute la producatorul de medicamente Sicomed Bucuresti, in cadrul ofertei publice ce va fi derulata de compania ceha Zentiva pentru achizitionarea restului de actiuni pe care nu le detine la Sicomed.

"Depinde de mai multe lucruri daca vom alege sa vindem. Sa vedem mai intai pretul pe care-l va oferi Zentiva, oportunitatile care sunt pe piata in acele momente. In orice caz, nu este exclus sa vindem", a precizat Ciurezu.

Cel mai important avans inregistrat de profitul unei SIF in august a fost cel al SIF Muntenia. Aceasta a obtinut un profit de 44,26 milioane de lei (12,3 milioane de euro) sau 0,0548 lei/actiune, in timp ce pe primele sapte luni ale anului, profitul fusese de 42,4 milioane de lei. Si profitul acestei SIF ar urma sa inregistreze o crestere substantiala daca va vinde in cadrul ofertei pe care o va lansa Zentiva.

Cel mai slab continua sa se prezinte SIF Transilvania, care a raportat un profit de 35,8 milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro) echivalent cu 0,0656 lei/actiune, in scadere fata de profitul la sapte luni, care se cifra la 36,3 milioane de lei. Profitul obtinut de SIF Banat-Crisana s-a ridicat la 51,1 milioane de lei (14,2 milioane de euro), in crestere cu 0,7 milioane de lei fata de luna precedenta. Profitul pe actiune este de 0,0931 lei/actiune.

"Din punct de vedere al indicatorilor de evaluare, cea mai atragatoare este SIF Oltenia cu un PER (raportul dintre pretul la Bursa si profit) de 11,18, calculat cu profitul disponibil de pe ultimele 4 trimestre.

Celelalte SIF-uri au un PER de 11,86 - SIF Banat-Crisana, 11,37 - SIF Moldova, 14,82 - SIF Transilvania si 17,6 - SIF Muntenia. Consideram ca la acesti parametri actiunile SIF raman subevaluate si ofera un potential de crestere interesant pentru viitor", este de parere Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital.

Analistii spun ca in continuare aceste titluri raman printre cele mai generoase solutii de plasare a capitalului pe bursa.

"Pentru o evaluare cat mai corecta voi folosi profitul efectiv realizat la 8 luni si nu unul anual estimativ (care ar induce erori de estimare), voi considera actiunile BCR identic distribuite intre SIF-uri, mentinerea unei politici a dividendului constanta si nerealizarea tranzactiei cu Sicomed. In aceste conditii, cel mai mare potential de crestere in viitor il prezinta in ordine SIF Moldova, Banat-Crisana, Oltenia, Muntenia si Transilvania. Faptul ca SIF Muntenia are un PER denaturat de 22, mai mare decat media de 20, nu inseamna neaparat ca trebuie sa scada deoarece pretul poate include asteptari suplimentare cum ar fi profitul obtinut din vanzarea pachetului de la Sicomed", a spus Adrian Zoicas - Ienciu, analist la SSIF Broker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO