Companii

SIF Moldova arunca mingea privind limita detinerii inapoi in terenul CNVM

14.10.2004, 00:00 18

Reprezentantii Societatii de Investitii Financiare (SIF) Moldova au declarat ieri pentru ZF ca asteapta reglementari specifice pentru SIF - uri in baza legii pietei de capital, care sa clarifice situatia de la aceste companii.
"CNVM trebuia, conform legii, sa-si asume aceasta obligatie de a clarifica prin reglementari legale continutul minim al statutului pentru SIF - uri. Avand acest cadru general, noi trebuia sa ne incadram in reglementarile respective, dar aceste instructiuni trebuiau sa vina inainte de convocarea AGEA, pentru ca noi sa avem un anumit cadru de la care sa plecam", a declarat Matei Alexandru, presedintele SIF Moldova.
Inainte de ridicarea  pragului de detinere, mai importanta este insa modificarea prevederilor privind cvorumul necesar in cadrul AGEA pentru luarea unei hotarari si validarea ei in mod legal. Intreaga situatie se invarte de fapt intr-un cerc vicios: SIF - urile trebuie sa-si modifice statutele conform prevederilor noii legi a pietei de capital, pentru acest lucru trebuind sa convoace AGEA unde sa se propuna actionarilor modificarile de statut necesare incadrarii in prevederile legale, acestia urmand sa hotarasca. Insa din lipsa de cvorum, aceasta situatie cel mai probabil urmand sa se mentina si in acest an, nu se va lua nici o hotarare care sa poata fi si validata legal. Dar statutele SIF - urilor totusi trebuie sa fie modificate. Legea prevede in aceasta situatie ca aceste consilii de administratie ale SIF - urilor sa vina cu propriile modificari la statut, toate aceste proiecte de statut trebuind sa fie avizate de CNVM.  Cu alte cuvinte, consiliile de administratie de la SIF - uri pot sa aduca modificari la statut in ceea ce priveste cvorumul necesar in cadrul AGEA, dar si referitor la pragul de detinere, CNVM urmand sa analizeze acele propuneri si ulterior sa hotarasca in privinta avizarii lor.
Consiliul de administratie al SIF Moldova nu va propune din proprie initiativa modificarea reglementarilor privind acel cvorum. Este posibil ca totusi cvorumul sa se intruneasca in cadrul AGEA din perioada urmatoare ? "La nivelul concentrarilor care au avut loc pe SIF - uri, nu cred ca exista posibilitatea ca sa se intruneasca cvorumul necesar pentru AGEA" a spus Matei Alexandru.
Si ce se va intampla intr-o astfel de situatie?  Proiectele de statut intocmite deja de SIF - uri si in care nu se prevede nimic de modificarea cvorumului sau a pragului de detinere vor trebui sa fie avizate de CNVM, care va decide. Daca nu le va aviza, va trebui sa vina cu instructiuni mai clare privind cel putin chestiunea pragului de detinere, SIF Moldova asteptand chiar o recomandare din partea CNVM privind o limita maxima pentru acel prag sau oricum un anumit cadru clar in care sa se incadreze.
SIF Moldova spune ca daca CNVM va veni cu astfel de recomandari, acestea vor fi analizate si vor fi propuse din nou spre aprobare actionarilor. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO