Companii

SIF Banat-Crisana intra in afaceri cu centre logistice

19.04.2006, 00:00 31

Conducerea SIF Banat-Crisana a anuntat ca va demara o investitie pentru realizarea unui centru logistic - spatii de depozitare si servicii de transport -, care va fi amplasat, cel mai probabil, la Cluj - Napoca.

"Proiectul logistic este momentan in etapa studiilor de fezabilitate si este posibil ca acesta sa fie dezvoltat la Cluj, fie pe platforma de la Napotex, fie pe cea de la Comat (societati la care SIF Banat - Crisana are participatii - n.r.)", a declarat Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana.

El nu a dorit sa ofere date privind valoarea exacta a investitiilor si nici alte detalii legate acest proiect. Cuzman a mentionat ca pentru finantarea investitiei sunt luate in calcul doua variante. Prima sursa de finantare ar fi majorarea de capital de 27,4 milioane de lei (7,8 milioane de euro) pe care societatea intentioneaza sa o propuna actionarilor la Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor din 28 aprilie. In cazul in care majorarea nu trece de actionari, atunci societatea ia in calcul folosirea unei parti din profitul inregistrat anul trecut, restul urmand sa mearga drept dividende la actionari.

"Majorarea de capital ar fi benefica pentru societate deoarece ar permite largirea portofoliului de actiuni, existand astfel posibilitatea ca pretul de tranzactionare al actiunilor SIF sa creasca. Este insa destul de greu ca macar jumatate din capitalul social sa fie reprezentat in Adunare, o cerinta esentiala pentru ca aceasta hotarare sa fie adoptata", a mai spus Cuzman. In urma majorarii, actionarii ar urma sa primeasca o actiune gratuita pentru fiecare doua actiuni detinute, SIF Banat-Crisana fiind prima dintre SIF-uri care propune distribuirea de actiuni gratuite catre toti actionarii.

Pe langa investitia in centrul logistic, societatea a mai anuntat ca va aloca in urmatorii trei ani peste 10 milioane de dolari pentru investitii in turism. SIF Banat-Crisana a deschis deja cinci hoteluri in majoritatea oraselor mari din vestul tarii si are inca un hotel in lucru.

Partea de vest a tarii are un potential turistic ridicat, iar investitia in cladiri este intotdeauna profitabila, au explicat oficialii societatii.

Investitiile totale realizate anul trecut s-au cifrat la aproximativ 48,9 milioane RON (13,5 milioane de euro).

Societatea de investitii financiare a inregsitrat in martie cea mai importanta crestere a profitului dintre toate SIF-urile, castigand 0,47 milioane de lei. SIF Banat-Crisana a avut si in februarie cel mai ridicat castig lunar dintre SIF-uri, pe fondul vanzarii unor participatii detinute la societatile mici din portofoliu. Dupa primul trimestru, profitul net al societatii

s-a ridicat la 6,57 milioane de lei (1,8 milioane de euro).

"In urmatoarea perioada intentionam sa renuntam la societatile neperformante din portofoliu si sa ne orientam inspre societati mai rentabile si cu lichiditate mare. De asemenea, suntem interesati de cateva societati din domeniul energiei electrice, dar si de piata externa", a precizat Cuzman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO