Companii

SIF Banat - Crisana cauta oportunitati pentru investitii de 4 milioane de dolari

30.07.2003, 00:00 20

Societatea de Investitii Financiare (SIF) Banat - Crisana intentioneaza sa investeasca peste 4 milioane de dolari in a doua jumatate a acestui an, cea mai mare parte pentru dezvoltarea de afaceri noi.
Societatea este in cautare de antreprenori ce detin companii de talie cel putin medie, care au nevoie de finantare pentru a se extinde.
"Suntem interesati in special de companiile ce activeaza in zona de vest a tarii, cu un potential mare de crestere, si care activeaza in industria hoteliera sau a utilitatilor. Nu excludem insa nici o afacere care se va dovedi interesanta in urma analizelor", a declarat pentru Ziarul Financiar Daniel Manate, director de strategie a SIF Banat - Crisana.
Manate afirma ca societatea a inceput sa organizeze lunar intanliri cu oamenii de afaceri din zona Banatului pentru identificarea unor oportunitati de investitii dar ca pana in prezent nu s-a finalizat nici un proiect.
Societatile de Investitii Financiare, foarte favorizate in urma cu doi - trei ani de dobanzile mari oferite de sistemul bancar si titlurile de stat, au fost nevoite sa isi schimbe in ultima perioada strategia investitionala, intrand mai puternic pe segmentul fondurilor de investitii cu capital de risc pentru a suplini scaderea randamentelor obtinute din instrumentele financiare cu venit fix.
SIF Transilvania, de exemplu, a devenit in ultimiii doi ani unul din cei mai importanti investitori in turismul romanesc.
In cautarea unor oportunitati de afaceri noi, SIF se lovesc insa de aceiasi problema pe care o au fondurile de venture capital sau private equity in Romania: companiile interesante, cu manageri performanti, sunt putine iar cele care exista au inceput sa prefere creditele bancare (cu dobanzi mult mai avantajoase fata de acum doi - trei ani).
"Noi suntem dispusi sa marim suma disponibila pentru investitii in companii, insa nu avem oportunitati. Incercam sa cumparam unele companii din portofoliul APAPS sau sa ne consolidam pozitiile in cadrul companiilor unde suntem deja actionari", a precizat Manate.
In prima jumatate a acestui an, SIF Banat - Crisana a obtinut un profit net de 7,7 milioane dolari (252,84 miliarde lei),  in crestere de la 6,5 milioane de dolari in aceiasi perioada a anului anterior. Cea mai mare parte a profitului a provenit din dividendele aferente participatiilor detinute de SIF la diverse societati si din vanzarea actiunilor detinute la West Bank.
Societatea a primit 5,67 milioane de la grupul italian San Paolo IMI pentru pachetului de 22% din actiunile West Bank. Profitul aferent acestei tranzactii nu a fost facut public.
SIF Banat - Crisana trebuie sa incaseze aproximativ 200 de miliarde de lei din dividendele aferente anului trecut. O mare parte din acesti bani, 166 de miliarde, au intrat in conturile societatii in prima jumatate a anului.
Societatea a obtinut in prima jumatate a anului venituri totale de 428 miliarde de lei, in crestere cu 25% in termeni nominali fata de aceiasi perioada a anului anterior.
Banat - Crisana este, alaturi de Transilvania, cea mai bogata SIF, detinand un activ net total de peste 165 de milioane de dolari, adica un activ net unitar de aproximativ 10.000 de lei/actiune.
Actiunile SIF Banat - Crisana sunt listate la Bursa de Valori, ultimul pret de tranzactionare fiind de 3.150 de lei/actiune.
Societatile de Investitii Financiare ar fi trebuit sa aiba pana in prezent o lege speciala care sa le reglementeze activitatea insa aprobarea proiectului de lege este amanata de peste un an.
Principala miza a acestei legi este cresterea pragului maxim de actiuni pe care un investitor le poate detine din capitalul social al unui SIF de la 0,1% la 1%. Analistii de la Bursa de Valori considera ca in dupa ridicarea acestui prag, actiunile SIf ar putea creste pana la un pret echivalent jumatatii activului net unitar. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO