Companii

Sezonul estival a debutat cu scăderi pentru Copos: încasări mai mici cu 5% la hotelul Europa din Eforie Nord

Sezonul estival a debutat cu scăderi pentru Copos: încasări mai mici cu 5% la hotelul Europa din Eforie Nord
08.07.2010, 23:41 72

George Copos, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceriromâni, care controlează mai multe hoteluri pe piaţa românească, aobţinut de la hotelul de patru stele Europa din Eforie Nordîncasări de 1,35 milioane lei (314.000 euro) în iunie, mai mici cu5,5% în lei faţă de perioada similară a anului trecut.
"În luna iunie a anului acesta gradul de ocupare al hotelului afost de 67,5% faţă de 71,6% în aceeaşi lună a anului trecut", adeclarat George Copos, care mai controlează hotelurile de cincistele Hilton şi Crowne Plaza din Capitală, trei unităţi hotelierela munte şi hotelul Astoria de la mare.
Deşi în prima lună de vară au fost mai puţini turişti în staţiunica Mamaia, Mangalia sau Năvodari, staţiunile Eforie Nord şi EforieSud au avut de trei ori mai mulţi turişti în medie pe zi.
În medie, în fiecare zi din luna iunie s-au cazat aproape 5.700 deturişti în unităţile din Eforie Nord şi Eforie Sud, faţă de doar1.800 de turişti anul trecut, potrivit calculelor ZF, pe bazadatelor transmise de Asociaţia de Promovare şi Dezvoltare aLitoralului (APDL).
O situaţie a numărului turiştilor care s-au cazat doar în unităţiledin staţiunea Eforie Nord nu există, potrivit APDL, care precizeazăcă statisticile prezintă numărul turiştilor din Eforie Nordîmpreună cu Eforie Sud.
"Aceste date sunt preliminare având în vedere că nu toţi hotelieriiraportează câţi turişti au primit. Este posibil ca diferenţa deturişti din iunie anul acesta şi iunie anul trecut să fie cauzatăchiar de faptul că unii hotelieri nu au raportat situaţiaturiştilor", a spus un reprezentant al APDL.
Deşi datele APDL arată că în iunie anul acesta numărul turiştilorcazaţi în Eforie Nord şi Sud a fost mai mare, doar jumătate dinlocurile din hoteluri au fost ocupate, în condiţiile în carecapacitatea totală de cazare a celor două staţiuni este de 10.803locuri. Din totalul turiştilor, doar 2,8% au fost turiştistrăini.

Peste 100 de euro pe noapte
Hotelul Europa, care operează 221 camere, este singura unitate depatru stele din Eforie Nord, restul fiind clasificate de la o steala trei stele. Preţul pe noapte al unei camere duble cu mic dejunla hotelul lui Copos este de 114 euro dacă rezervarea se facedirect de la hotel şi de 144 de euro dacă rezervarea se face prinsite-ul internaţional booking.com, de trei ori mai mult decât celpracticat de un hotel de trei stele din aceeaşi staţiune.
Spre comparaţie, la un hotel de patru stele cu all-inclusive dincea mai cunoscută staţiune din Bulgaria, Nisipurile de Aur, preţulunei camere duble pe noapte începe de la 71 de euro (un exemplufiind hotelul Royal), potrivit datelor de pe site-ul de rezervăribooking.com.
În total în staţiunea Eforie Nord sunt 48 de hoteluri, ce cumulează3.585 de camere şi 7.893 de locuri. Cele mai multe hoteluri dinaceastă staţiune sunt clasificate la două şi trei stele, respectivsunt 23 de trei stele şi 16 hoteluri de două stele, neexistândniciun hotel de cinci stele.
Hotelul Europa din Eforie Nord a avut anul trecut o cifră deafaceri de aproape 10,4 milioane de lei (2,5 mil. euro), potrivitoficialilor companiei.
"Scăderea gradului de ocupare al hotelului este efectul crizei ce aînceput să se manifeste în anul 2009, în special pe segmentul deconferinţe (bugete tăiate sau micşorate pentru training-uri,evenimente speciale, incentive-uri, altele) şi pe cel de leisure(vacanţe, concedii)", au spus oficialii hotelului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO