Companii

Sezonul de ski mai lung cu o luna, afaceri mai bune pentru hotelieri

01.04.2004, 00:00 12



Sezonul de schi din iarna trecuta, care a fost cu aproape o luna mai lung decat anul trecut, a umplut conturile firmelor din statiunile montane - hoteluri, vile, centre de inchiriat echipamente de schi, si alte servicii anexe.



Pe deasupra, anul acesta statiunile de schi au beneficiat si de un flux mai mare de turisti straini.



"In sezonul acesta cam 10% din totalul turistilor din statiunile montane au fost straini, fata de 7% anul trecut, arata statisticile noastre. Cei mai multi au fost in continuare israelienii, urmati de britanici, italieni si germani. Oricum a crescut foarte mult fluxul turistilor britanici", a spus Constantin Pop, seful biroului de promovare turistica din Predeal.



Afacerile din statiunile de schi depind in mod direct de de temperatura si de cantitatea de zapada de pe partie. Principalele statiuni de schi sunt Predeal, Poiana Brasov, Azuga, Sinaia.



Daca in noiembrie anul trecut mediul de afaceri de pe Valea Prahovei intrase in alerta ca urmare a previziunilor meteo care anuntau o iarna saraca in zapada, situatia a fost tocmai invers. "Sezonul de ski a a inceput mult mai devreme si s-a terminat mai tarziu decat anul trecut, adica a fost cu aproape o luna mai lung. La ora actuala inca se mai schiaza inca in Harghita, Arieseni si Balea", a spus Codrut Pricop de la firma de intermediere a ofertelor de schi GoSki.



Hotelierii au fost primii care avut de castigat de pe urma acestei situatii, in conditiile in care un sezon de schi bun poate dubla chiar gradul de ocupare al unitatilor de cazare din zona.



"Gradul de ocupare mediu pe perioada lunilor din sezon a fost intre 68% si 75%", spune Paul Marasoiu, presedintele firmei de consultanta si management hotelier Peacock Hotels.



La randul sau, Pop spune ca in week-end gradul de ocupare al hotelurilor din Predeal a fost de peste 90%, iar in timpul saptamanii de 50%. "A fost un sezon foarte bun, in decembrie am avut un grad de ocupare de 90-100%", a comentat Lucia Panait, director financiar la hotelul Predeal, de doua stele.



Cresterea interesului pentru statiunile de schi din Romania, atrage si noi investitii in amenajarea partiilor de schi. "La Paltinis exista un proiect privat pentru amenajarea partiei, de asemenea in Vrancea, se construieste o partie particulara. La Azuga se pregateste trasarea unor bretele (partii mai mici care se desprind dintr-una mai mare-n.red) noi, iar la Borsa exista un proiect in care sunt implicate companii olandeze si austriece", spune Pricop.



Mediul de afaceri de pe Valea Prahovei incepe sa se pregateasca deja de sezonul urmator. "In iarna urmatoare va avea loc la Predeal campionatul mondial de schi militar si se pregatesc investitii mari pentru amenajarea partiilor. La Valea Rajnoavei se va construi o partie integrala", spune Pop.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO