Companii

Sezonul de iarnă, ratat pentru turism din cauza vremii

Sezonul de iarnă, ratat pentru turism din cauza vremii

Autor: Mirabela Tiron

19.02.2012, 12:02 683

Căldura şi lipsa zăpezii din decembrie au întristat pe proprietarii de hoteluri şi pensiuni de la munte. Primii fulgi de nea din ianuarie i-au bucurat, dar ce a urmat a devenit dramatic.

Viscolul, gerul şi ninsoarea care au blocat drumurile şi au anulat mai multe trenuri şi avioane au lăsat pensiunile de la munte fără clienţi. Dacă în decembrie pe pârtii abia se putea schia din lipsa zăpezii, fiind "prea cald" pentru a pune tunurile de zăpadă în funcţiune, mijlocul lui ianuarie şi luna februarie au adus mult prea multă zăpadă, încât pensiunile tot nu s-au putut bucura de turişti.

Elena Brebenel, proprietara pensiunii La Rotonde din Predeal- zona Pârâul Rece, care are 15 camere clasificate la trei margarete -, spune că turiştii vin la munte pentru zăpadă, dar cum toate oraşele din ţară au fost blocate de zăpadă şi circulaţia a fost restricţionată, foarte puţini turişti au îndrăznit să se deplaseze în staţiunile montane.

"Ninsoarea şi condiţiile meteo ne-au afectat afacerea. În urmă cu mai bine de două săptămâni, când erau atenţionări de cod portocaliu sau roşu, nu vedeam nicio maşină pe stradă, ce să mai vorbim de clienţi", spune Elena Brebenel.

Disperaţi de lipsa clienţilor, proprietarii de pensiuni au lansat oferte foarte atrăgătoare, dar tot degeaba. Pe site-urile de vacanţe, pensiunea din Pârâul Rece are o ofertă specială, ce constă într-un pachet de minim două nopţi cazare cu demipensiune (mic dejun şi cină) la preţul de 100 de lei de persoană pe zi. Chiar şi aşa, din cauza gerului şi a ninsorii ce i-au ţinut pe români mai mult în casă, proprietara pensiunii nu a reuşit să îşi ocupe camerele. Multe rezervări au fost anulate în weekend-urile cu atenţionări de cod portocaliu.

Valea Prahovei are o capacitate de cazare de aproape 20.000 de locuri în pensiuni şi hoteluri clasificate. Şi în Moeciu proprietarii de pensiuni se plâng că au pierdut bani din cauza rezervărilor anulate de turiştii care nu au putut ajunge la munte. Ion Olteanu, proprietarul pensiunii Cezar din Moeciu, care pune la dispoziţia turiştilor nouă camere, susţine că de trei săptămâni şomează, în absenţa turiştilor.

"Dacă şi în ultimele weekend-uri din februarie camerele vor rămâne goale, atunci chiar că această lună este compromisă. Pierdem câteva milioane pe fiecare weekend fără turişti", spune Olteanu, care închiriază o cameră cu 90 de lei.

Dacă luăm în calcul trei weekend-uri fără nicio cameră ocupată, pierderile pensiunii se ridică la 1.130 de euro, luând în considerare numărul de camere şi preţul de închiriere a unei camere.

"Aveam rezervări din Constanţa, Tulcea, Alexandria. Cu ce să mai ajungă la munte dacă drumurile au fost blocate? Toţi şi-au anulat rezervările, deşi pe pârtie era zăpadă din plin şi se putea schia foarte bine."

Cu toate acestea, Ion Olteanu precizează că a "ars o căruţă cu lemne" pentru a ţine caldă pensiunea şi, deşi a avut cheltuieli cu căldura şi curentul, nu a încasat nimic.

"Nu este uşor să ai o afacere în turism, depindem foarte mult de vreme, de exemplu acum businessul este afectat, pierdem câteva sute de lei pe zi."

O altă proprietară a unei pensiuni din Moeciu susţine că a sperat că, dacă va fi zăpadă, vor veni şi turişti, dar pensiunea a fost goală de la începutul lui februarie şi banii ce puteau fi încasaţi au fost pierduţi.

Sezonul de iarnă generează cea mai mare parte a veniturilor pentru proprietarii de pensiuni de la munte, fiind cea mai importantă perioadă de creştere a afacerii.Staţiunile care pun la dispoziţia turiştilor pârtii, restaurante şi alte facilităţi pentru divertisment sunt cele mai atractive.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) susţine că a derulat în ultimii ani investiţii de aproximativ 500 de milioane de lei (116 mil. euro) în dezvoltarea infrastructurii turistice şi sportive în staţiunile şi localităţile turistice montane româneşti.

Potrivit oficialilor MDRT, în ultimii doi ani au fost construite 13 pârtii noi şi au fost extinse şi reamenajate alte 15 pârtii. De asemenea, au fost construite 9 instalaţii noi de transport pe cablu (telegondole, telescaune) şi 22 de sisteme de producere a zăpezii artificiale.

Printre aceste investiţii se numără extinderea domeniilor schiabile de pe Valea Prahovei cu peste 40 de kilometri de pârtii noi, construirea unei trambuline olimpice pentru sărituri cu schiuri şi a anexelor (instalaţii de transport, tribune, parcări), amenajarea a două trasee de biatlon cu utilizare permanentă iarnă-vară, construirea a trei instalaţii noi de transport pe cablu, construirea a două patinoare noi, dotarea cu instalaţii de înzăpezire artificială a tuturor pârtiilor din zonă şi amenajarea unui lac de acumulare pentru înzăpezire.

Nu doar pensiunile de la munte au fost afectate de ninsoarea care a paralizat România, ci şi hotelurile din Capitală, companiile aeriene care şi-au anulat o parte din zboruri şi agenţiile de turism care nu au mai avut cereri pentru vacanţe la munte.

Din cauza restricţionării traficului rutier, feroviar şi aerian în luna februarie, mai mulţi clienţi şi-au anulat rezervările la hotelul de cinci stele JW Marriott din Bucureşti, gradul de ocupare fiind mai mic cu 10% faţă de cel din februarie 2011, potrivit lui Meda Vasiliu, directorul de vânzări şi marketing.

Vizibilitatea redusă cauzată de ceaţă a obligat companiile aeriene să îşi ţină la sol avioanele sau să decoleze cu întârziere, ceea ce a dus la pierderi de zeci de mii de euro.

În ultimele trei săptămâni, pe site-urile celor mai mari două aeroporturi din ţară, Henri Coandă şi Aurel Vlaicu din Capitală, figurau zilnic curse anulate. Atât compania TAROM, cât şi Air France KLM, Lufthansa, GermanWings şi compania low-cost Wizz Air au anunţat pe site-urile aeroporturilor zboruri anulate. O companie aeriană poate pierde chiar şi 10.000 de euro pe un zbor anulat, dacă se ia în calcul un preţ mediu de 150 de euro per bilet şi 70 de pasageri pe călătorie.

Nici pe calea ferată nu s-a putut circula. În ultimele trei săptămâni, CFR Călători a anulat peste 3.000 de curse, după ce a închis mai multe secţii de cale ferată pentru acţiuni de deszăpezire. La anularea rezervărilor în pensiunile de la munte a contribuit şi blocarea sau închi-derea unor drumuri. Circulaţia rutieră a fost restricţionată, după ce Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a închis mai multe drumuri naţionale şi judeţene pentru deszăpezire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO