Companii

Seres: Salariatii Petrom nu au bani acum pentru 8% din actiuni

12.01.2005, 00:00 140

Salariatii Petrom vor cumpara intr-o prima faza pachete mai mici de 8% din actiunile companiei, intrucat acestia nu dispun de fondurile necesare, a declarat, ieri, la prima sa conferinta de presa, noul ministru al economiei si comertului, Codrut Seres.
"Saptamina aceasta voi avea o intilnire cu Liviu Luca (n.r - liderul Asociatiei Salariatilor din Petrom si a sindicatelor din cadrul companiei). Nu cred ca vor cumpara 8% de prima data, ci pachete mai mici, problema principala fiind ca nu au disponibilitatile financiare necesare la aceasta ora. Cel putin asta rezulta din semnalele primite la nivelul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Din partea mea nu exista absolut nici o problema sa le vindem cele 8 procente rezervate", a spus Seres.
Potrivit legislatiei in vigoare, salariatii Petrom au dreptul sa achizitioneze pana la 8% din actiuni la acelasi pret cu investitorul strategic (OMV) in cadrul procesului de privatizare.
Austriecii au cumparat direct o treime din actiunile Petrom, pe care au platit circa 5 eurocenti pe actiune. La acest pret, salariatii Petrom ar trebui sa achite 235 milioane euro pentru a cumpara 8% din actiunile Petrom de dupa majorare.
La cotatia actuala de la Bursa de Valori Bucuresti, pachetul de 8% valoreaza aproape dublu, circa 448 milioane euro.
Statul mai detine dupa vanzarea unei treimi din actiunile Petrom catre OMV numai 40%, iar aceasta participatie s-ar putea reduce pana la 32% prin vanzarea actiunilor catre salariatii companiei. Potrivit contractului de privatizare, OMV are drept de preemtiune la cumpararea actiunilor.
Ministrul de finante, Ionut Popescu, afirma ca ar putea fi vandute pachete de actiuni la Petrom pentru a acoperi deficitul la bugetul de stat.
In plus, proaspatul ministru al economiei si comertului, in varsta de 35 de ani, vede vanzarea actiunilor Petrom foarte profitabila in urmatorii ani.
"S-ar putea sa vindem in doi - trei ani 10% din actiunile Petrom si sa obtinem cat a obtinut statul din vanzarea a 30% catre OMV", a spus Seres.
Capitalizarea Petrom a ajuns in ultimele zile la o valoare record, in jur de 5,5 miliarde euro, dupa ce titlurile companiei au ajuns la 3.770 - 3.880 lei la Bursa de Valori Bucuresti.
Seres a anuntat ca vrea o organigrama mai supla a ministerului pe care-l conduce, urmand sa mizeze pe angajarea tinerilor in institutie.
Cum discutiile pentru stabilirea echipei de secretari de stat nu s-au incheiat, conducerea ministerului este asigurata de catre ministrul delegat pentru comert Iuliu Winkler si Seres, care are o echipa de consilieri personali, din care fac parte Victor Ciutacu - pe zona de privatizare, Madalin Bors, Dan Alesandru, Oprea Constantin pentru industria de aparare, Iuliana Niculae - coordonarea relatiilor cu presa si Dumitru Saitoc pentru protectia informatiilor clasificate.
Noul ministru a anuntat ca semnarea contractelor de privatizare a societatilor de distributie a electricitatii Moldova si Oltenia cu E.ON Germania, respectiv, CEZ Cehia, ar putea avea loc pana la finele lui ianuarie sau februarie. Prima privatizare sub mandat Seres va fi distributia de energie Muntenia Sud, de care se intereseaza deja germanii de la RWE.
Noul ministru a indicat ca va fi atent cu situatia de la Termoelectrica, iar in ceea ce priveste conducerea companiilor nationale s-a pronuntat pentru incheierea de contracte de management cu managerii acestora.
El a "tunat" impotriva licitatiilor trantite si a anuntat ca vor fi derulate cercetari privind achizitiile la unele societati comerciale.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO