Companii

Seres: In doua saptamani vom rascumpara actiunile de la Daewoo

Seres: In doua saptamani vom rascumpara actiunile de la Daewoo

Codrut Seres, ministrul economiei si comertului: Joia viitoare sau in maxim doua saptamani, Automobile Craiova va rascumpara pachetul de 51% de la partea coreeana.

16.08.2006, 19:53 10

Compania Automobile Craiova, unde statul detine 72,4% din actiuni, va prelua in cel mult doua saptamani pachetul majoritar de actiuni de la firma sud-coreeana Daewoo Motor, a declarat ministrul economiei si comertului, Codrut Seres.
"Joia viitoare sau in maxim doua saptamani, Automobile Craiova va rascumpara pachetul de 51% de la partea coreeana", a spus Seres.
Daca tranzactia va avea loc, Automobile Craiova va detine in proportie de 100% capitalul Daewoo Craiova.
Odata recuperat pachetul majoritar al companiei, Ministerul Economiei poate initia o noua procedura de privatizare.
Printre posibilii investitori interesati, pe piata au circulat nume precum General Motors, Ford sau Renault-Nissan. Venirea unui investitor cu o putere financiara considerabila ar putea revitaliza intreaga zona in care se afla compania.
Preluarea fabricii de la Craiova de catre oricare din firmele mai sus mentionate ar putea duce la o reeditare a privatizarii companiei Dacia Pitesti, care, sub managementul francezilor de la Renault, a devenit una dintre putinele companii care sprijina exporturile romanesti, dar si unul dintre cele mai cunoscute branduri de pe piata locala.
Daewoo Motor controleaza 51% din actiunile Daewoo Automobile Romania, iar diferenta de 49% din capitalul social apartine Automobile Craiova SA, la care statul detine 72,4% din actiuni. Anul trecut, Daewoo Craiova a produs 20.500 de automobile.
In ceea ce priveste sectorul energetic, Seres a precizat ca in cazul companiei producatoare de energie electrica Termoelectrica vor fi initiate procedurile de faliment daca reprezentantii Comisiei Europene nu vor aproba stergerea datoriilor acumulate de aceasta. Nivelul cumulat al datoriilor se ridica la 4,4 mld lei (1,2 mld. euro).
Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavoda, la care lucrarile de constructie sunt intr-un stadiu avansat, va incepe sa functioneze in luna februarie a anului viitor si va intra in exploatare comerciala in luna septembrie.
Unitatea 2 va intra pana la finele lunii august in probe tehnologice, a mai spus Seres. Ministrul a adaugat ca "exista discutii" privind inlocuirea din functie a directorului general al companiei Nuclearelectrica, Teodor Chirica, fara a oferi alte informatii. Memorandumul privind construirea unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda va fi prezentat guvernului saptamana viitoare.
Reducerea cantitatii livrate la export de catre Hidroelectrica a fost explicata de catre ministrul de resort prin necesitatea acoperii consumului intern, care, potrivit declaratiilor lui Codrut Seres, va creste pana la sfarsitul anului cu 3,5%. Ministrul a precizat ca Hidroelectrica nu va plati nicio penalizare pentru contractele la export, acestea urmand a fi renegociate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO