Companii

Semne bune pe marile aeroporturi: trafic în crestere

17.08.2010, 23:51 60

Cele mai mari trei aeroporturi din tara, Henri Coanda (Otopeni),Aurel Vlaicu (Baneasa) si Traian Vuia (Timisoara) au raportatpentru primul semestru al anului cresteri ale traficului depasageri cuprinse între 3% si 19%, potrivit reprezentantiloraeroporturilor.

"În primele sase luni ale anului acesta, traficul de pasageri depe aeroportul international Henri Coanda (Otopeni) a crescut cuzece procente fata de aceeasi perioada a anului trecut, pâna la 2,2milioane de pasageri", a declarat Tudor Jidav, directorul generalal aeroportului din Otopeni.

Si aeroportul din Baneasa a înregistrat o crestere cu 3% anumarului de pasageri, pâna la circa 966.300 de pasageri.

Cele doua aeroporturi din Capitala sunt administrate de CompaniaNationala Aeroporturi Bucuresti, aparuta în urma fuziuniisocietatilor ce gestionau activitatile aeroportului din Otopeni sirespectiv a celui din Baneasa.

"Pentru anul acesta este estimat un trafic de aproximativ 4,6milioane de pasageri pe aeroportul din Otopeni si de 2,1 milioanede pasageri pe cel din Baneasa", potrivit lui Tudor Jidav, careadauga ca domeniul aviatiei

s-a confruntat în prima jumatate a anului cu conditiimeteorologice severe, greve ale personalului din transportulaerian, norul de cenusa al vulcanului din Islanda, care au frânatprocesul de revenire al indicatorilor de trafic înregistratiînainte de declansarea crizei economice.

Cu toate acestea, compania care administreaza cele douaaeroporturi a avut în primul semestru afaceri de 179 mil. lei (42,6 mil. euro), în crestere cu 10%, si un profit brut de 62,5 mil.lei (14,8 mil. euro), mai mic cu 10%.

În ciuda problemelor cu care s-au confruntat companiile aeriene,si aeroportul din Timisoara a raportat o crestere a numarului depasageri cu 18,7%, pâna la 514.920 de pasageri în primul semestru,potrivit oficialilor aeroportului.

Cele trei aeroporturi (Otopeni, Baneasa si Timisoara) detin 80%din traficul total de pasageri din tara, daca se ia în calculnumarul de 9 milioane de pasageri înregistrat anul trecut pe toateaeroporturile din tara.

Trafic în scadere cu 12,8% pentru CFRCalatori

Compania feroviara de stat CFR Calatori a vândut în primele saseluni ale anului 29,8 milioane de bilete de tren, în scadere cu12,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivitoficialilor companiei. "Cifra de afaceri a companiei a fost de 908milioane de lei (216 mil. euro) în perioada ianuarie - iunie, fatade 944 milioane de lei (224 mil. euro) în aceeasi perioada a anuluitrecut", au declarat reprezentantii companiei. Pe piatatransportului de calatori CFR Calatori este concurat indirect decompaniile aeriene si în special de companiile rutiere private detransport de pasageri, care liciteaza servicii regulate detransport pe diferite regiuni. Competitia acerba este una dincauzele care au stat la baza diminuarii cotei de piata atransportatorului feroviar de stat, ce detine în prezent o cota dedoar 27% pe toata piata de calatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO