Companii

Seful Rompetrol Moldova preia conducerea relatiilor cu KazMunaiGaz

12.03.2008, 14:58 89

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, a renuntat la conducerea operatiunilor Rompetrol, Moldova, preluand de putina vreme functia de director general adjunct al grupului petrolier Rompetrol.
Principalul obiectiv al mandatului sau va fi identificarea si dezvoltarea tuturor oportunitatilor de colaborare cu compania kazaha KazMunaiGaz, noul actionar majoritar al grupului Rompetrol, care este condus in continuare de omul de afaceri Dinu Patriciu. In locul sau la conducerea operatiunilor Rompetrol pe piata din Moldova a fost numit Alexandru Coman, fost membru in echipa de conducere a Rompetrol Moldova.
"Sturza a demisionat din functia de director general al Rompetrol Moldova, deoarece a fost numit director general adjunct al grupului Rompetrol. Din perspectiva acestei noi pozitii, Sturza se va ocupa de identificarea si dezvoltarea tuturor oportunitatilor de colaborare ce rezulta din incheierea tranzactiei cu KazMunaiGaz", au declarat reprezentantii Rompetrol.
Compania de stat kazaha a intrat in actionariatul Rompetrol in vara anului trecut prin achizitia a 75% din actiunile grupului intr-o tranzactie estimata la 2,7 miliarde de dolari.
"KazMunaiGaz are planuri serioase de expansiune in aceasta regiune a Europei, inclusiv in Republica Moldova", a declarat Sturza, citat de agentia Infotag din Moldova.
Inainte de aceasta numire, Sturza ocupa si functia de consul onorific al Kazahstanului in Republica Moldova, functie la care spune ca va renunta odata cu aceasta noua numire. Noul director general adjunct al Rompetrol a mai precizat pentru Infotag ca aproximativ 1 miliard de dolari din suma incasata din tranzactia cu KazMunaiGaz va fi folosita pentru crearea unui fond de investitii cu operatiuni directionate in special pe piata locala si pe cea din Republica Moldova.
Sturza a condus filiala Rompetrol din Republica Moldova din anul 2002. El a ocupat, din 2005, si postul de vicepresedinte pentru dezvoltare al grupului pentru Rusia si Comunitatea Statelor Independente, iar din aprilie 2006 a fost ales ca membru in consiliul de administratie al grupului Rompetrol. Ion Sturza a fost sef al Guvernului de la Chisinau in perioada februarie-decembrie 1999.
Grupul Rompetrol reuneste 40 de firme, cu activitati in 13 state, cele mai importante operatiuni fiind localizate in Romania si Franta, dupa preluarea celui mai mare operator independent de produse petroliere Dyneff. In Romania, Rompetrol detine doua rafinarii, Petromidia, singura rafinarie localizata la malul Marii Negre, si Vega, circa 350 de benzinarii si depozite de carburanti. Potrivit ultimelor informatii, intentia Rompetrol este de a ajunge la finalul anului 2009 la un numar de 1.600 de benzinarii pe plan international, de la un numar de 600 cat detine in prezent. Grupul estima pentru anul trecut afaceri de 7,5 miliarde de dolari si un profit operational de 270 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO