Companii

Secretul succesului după criză: Firmele care au avut curaj să facă investiţiile strategice imediat după criza din 2008-2010 au avut creşteri de 25% ale profitului în următorii 10 ani

Secretul succesului după criză: Firmele care au avut...

Autor: Roxana Rosu

29.08.2020, 11:33 1321

Tranzacţiile globale au înregistrat o oprire bruscă odată cu declanşarea pandemiei COVID-19, companiile optând să-şi conserve lichidităţile când s-au văzut confruntate cu efectele imediate ale crizei, dar firmele care iau decizii îndrăzneţe şi planifică tranzacţii şi investiţii strategice imediat după o criză sunt cele care beneficiază cel mai mult pe termen lung, potrivit EY.

Analizând tranzacţiile din perioada imediat următoare crizei financiare globale (2008-2010), cercetările EY au constatat că organizaţiile care s-au mişcat rapid, care au făcut tranzacţii curajoase şi şi-au transformat portofoliile, au înregistrat o creştere cu 25% a profitului total al acţionarilor în decada următoare, în comparaţie cu cele care nu au procedat astfel.

Companiile care au realizat achiziţii au înregistrat profituri ale acţionarilor cu 26% mai mari.

Companiile care şi-au reconfigurat portofoliile prin asumarea unor decizii mai dificile, dar necesare de a ceda active, au fost şi ele recompensate prin obţinerea unor profituri cu 24% mai mari în acelaşi interval.

 „Când vine o furtună, reacţia firească este să ferecăm uşile şi ferestrele şi să aşteptăm să treacă. Dar dovezile arată că a sta şi a nu face nimic în toiul unei astfel de crize nu reprezintă o opţiune. După cum am observat în perioada de după criza financiară, contextul tranzacţional le permite adeseori companiilor să realizeze achiziţii valoroase care pot alimenta o creştere mai rapidă, pe o piaţă aflată în recuperare. În acelaşi timp, creşterea organică prin investiţii strategice este la fel de importantă. De exemplu, sectorul tehnologic a cules beneficiile intensificării activităţilor de cercetare-dezvoltare în acea perioadă de recuperare, imediat după criza financiară globală. Multe dintre acele investiţii au facilitat intrarea companiilor tehnologice în sectoare precum comerţul cu amănuntul şi divertismentul”, a comentat Andrea Guerzoni, vicepreşedinte EY Global, Strategie şi Tranzacţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO