Companii

Se ieftineşte? Deputaţii au votat TVA de 9% pentru berea la halbă

Se ieftineşte? Deputaţii au votat TVA de 9% pentru...

Autor: Iulian Anghel, Ioana David

10.06.2015, 18:18 3262

Camera Deputaţilor a decis astăzi că berea vândută la halbă va avea un TVA de 9% în loc de 24%. Raţiunea unei asemenea măsurii este, potrivit iniţiatorului acestui amendament la ordonanţa de reducere a TVA la alimente, deputatul Adrian Merka, sprijinirea turismului, având în vedere că berea se consumă vara, se consumă în centrul oraşelor sau în staţiuni, dar şi că ieftinirea ei va majora consumul, ceea ce va crea mai multe locuri de muncă.

Mai mult, industria locală ar urma să fie încurajată întrucât berea la draft are un termen de valabilitate redus, prin urmare se produce pe plan local.

“Este un test. Dacă majorarea consumului de bere ca urmare a reducerii TVA va aduce mai multe încasări la buget, atunci putem lua în calcul din toamnă reducerea TVA şi la băuturile alcoolice, cum se întâlplă în alte ţări cu tradiţie în turism. În Grecia TVA-ul la mâncarea din restaurante este zero, iar la băuturile alcoolice este 9%”, spune Adrian Merke, deputat al minorităţii slovace.

Doar berea vândută la draft beneficiază de TVA redus pentru că ea se vinde în localuri specializate, comercializarea ei presupune existenţa unor instalaţii special iar creşterea consumului pe acest segment va antrena mai multe angajări (ceea ce nu s-ar întrâmpla în cazul majorării consumului de bere îmbuteliată vândută de magazine, dacă şi aici consumul ar creşte ca urmare a unei eventuale reduceri TVA), mai spune iniţiatorul.

Camera Deputaţilor a adoptat astăzi ordonanţa de urgenţă 6/2015 care reduce TVA pentru produsele alimentare de la 24% la 9%.

Proiectul prevede reducerea cotei TVA la 9% de la 1 iunie 2015, pentru livrarea următoarelor bunuri: alimente, băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în mod normal în prepararea alimentelor, produse utilizate în mod normal pentru a completa sau înlocui alimentele, precum şi pentru serviciile de restaurant şi de catering.

În acest context, un amendament introdus la Camera şi votat de plan prevede că, în cazul berii vândută la halbă, TVA va fi de 9%.

Măsura intră în vigoare după promulgarea de către preşedinte a legii de aprobare a ordonanţei 6/2015.

Vânzările de bere la draft au avut în 2014 o pondere de 3,5% în totalul vânzărilor de bere (faţă de 3,4% în 2013), ceea ce înseamnă volume de 0,5 milioane de hectolitri (52 de milioane de litri sau 104 milioane de halbe de 0,5 litri). Dacă se consideră că preţul mediu al unei halbe este de 7 lei, rezultă că valoarea vânzărilor de bere la halbă este de 730 mil. lei (164 mil. euro). Reducerea TVA la berea vândută la draft, ar însemna un efort pentru buget de 87 mil. lei anual, dacă întreaga reducere s-ar reflecta în preţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO