Companii

SCR doreste integrarea productiei de hartie din Transilvania

27.09.2004, 00:00 26



Grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR) doreste achizitionarea Pehart Petresti, pentru integrarea combinatului din judetul Alba in activitatile de productie a hartiei. Grupul de firme patronat de Stefan Vuza a achizitionat de curand Somes Dej, cel mai important producator de celuloza si hartie din Romania. Conducerea grupului afirma ca preluarea combinatului din judetul Alba face parte din strategia SCR, dupa achizitionarea la inceputul lunii august a pachetul majoritar de actiuni al S.C. Somes SA Dej. "La Dej, avem un plan de investitii de 11,5 milioane de dolari pana in 2011, pentru retehnologizarea combinatului", a precizat Vuza. Presedintele S.C.R a subliniat ca intreprinderea dejeana nu ar fi avut posibilitatea sa se dezvolte, daca nu ar fi fost preluata de catre Grup. "Suntem aproape de a finaliza negocierile cu Pehart si speram ca in ianuarie vom integra prima capacitate de productie cu 68 de salariati. Pehart Petresti intra in grup cu o productie de 1.000 de tone de hartie", a declarat pentru ZF Transilvania Stefan Vuza, presedinte S.C.R.



Departamentul de politici de aderare din cadrul Serviciilor Comerciale Romane (S.C.R.) a atras primele doua milioane de euro din fondurile europene dedicate integrarii, iar tinta pentru 2005 este de 200 de milioane de euro. "Am obtinut banii pentru trei programe de imbunatatire a managementului resurselor umane si un program de mediu. La Iasitex vor intra anul acesta 156.000 de euro din fonduri europene pentru constructia unui nou laborator de mediu", a afirmat Vuza. Combinatul Somes Dej are prevazut un program de aliniere la standardele europene in domeniul protectie mediului in valoare de 22 de milioane de euro, dintre care 16 milioane provin din fondurile pentru integrare. "Exista bani si pentru dezvoltarea pe orizontala, daca se doreste acest lucru. Nu trebuie sa ajungem in situatia Ungariei, care a asteptat anul dinaintea integrarii pentru a accesa 73% din sumele alocate de Uniunea Europeana pentru dezvoltare", a mai spus Vuza. Combinatul din Dej va primi in acest an 560.000 de euro pentru conformarea la normele de mediu. La inceputul lunii aprilie, dupa ce Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor nu a aprobat Bugetul de Venituri si Cheltuieli si Planul de Investitii pentru anul 2004, societatea dejeana era aproape de a-si sista activitatea prin suspendarea autorizatiei de mediu.



Pe langa celuloza papetara, combinatul este cel mai mare producator de hartie de ambalaj din Romania, detinand aproximativ 70% din productia interna. In 2003, combinatul din Dej a produs 42.800 de tone de celuloza, iar in primul semestru al acestui an a inregistrat o cifra de afaceri de 18,6 milioane de euro. Reprezentantii companiei estimeaza o crestere de 12% fata de 2003 si o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro pana la sfarsitul anului. Pentru 2004, se asteapta realizarea unui profit de aproximativ un milion de euro. Grupul de firme S.C.R. reuneste S.C.R. Piatra Neamt, Contactoare S.A. Buzau, Sinterom S.A. Cluj, UZUC S.A. Ploiesti, AISA Invest S.A. Piatra-Neamt, A1. Impex S.R.L. Cluj-Napoca, A2. Impex Ploiesti, Eurohouse Piatra-Neamt, Iasitex S.A. IasI, Chimcomplex S.A. Borzesti, S.C. Somes SA Dej, si Novatex Pitesti.



transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO