Companii

Schneider Electric: Energia eoliana si masinile electrice sunt principalele oportunitati de dezvoltare

18.05.2010, 23:10 134

Schneider Electric Romania, filiala locala a grupului francezSchneider specializat in livrarea de echipamente si serviciienergetice, spune ca, dincolo de goana dupa reducerea facturii lautilitati prin intermediul unor produse care eficientizeazaconsumul de energie, mai sunt inca doua piete care pe termen lungofera sanse bune de crestere: proiectele eoliene si masinileelectrice.

Daca in ceea ce priveste investitiile in parcuri eoliene anul2010 ar putea aduce un adevarat boom de proiecte, discutiile despreviitorul masinilor electrice abia incep in Romania.

In asteptarea masinilor electrice

"Electricite de France (unul dintre cele mai mari grupurienergetice europene, lider global al energiei nucleare - n. red.),alaturi de Schneider Electric si Renault lucreaza in prezent larealizarea modului de alimentare a masinilor electrice. Ideea estede a avea un standard comun la nivel european si deja noi am montato astfel de instalatie de alimentare a masinilor electrice in estulFrantei. Daca costul cu care se va dezvolta tehnologia pentrumasini electrice va fi unul bun, consumatorul o va accepta.Masinile electrice si mai ales interesul pe care guvernul de laBucuresti l-a aratat acestor tehnologii reprezinta o piata pe careasteptam sa ne dezvoltam", spune Marc Coroler, vicepresedinte alSchneider Electric pentru Europa Centrala si de Est.

Guvernul Romaniei a decis luna trecuta constituirea unui grup delucru interministerial pentru stabilirea unei strategii deincurajare a fabricarii autovehiculului electric in Romania.Decizia este oarecum surprinzatoare, mai ales tinand cont de faptulca deocamdata subiectul masinii electrice a fost abordat cuprecadere de statele dezvoltate, iar in Romania nu sunt mai mult de250 de kilometri de autostrazi. In plus, aceasta tehnologie nu seregaseste in planurile niciunui constructor local de masini,respectiv Dacia si Ford.

Pe de alta parte insa, chiar si in lipsa unei infrastructuri dealimentare a acestor masini, sunt companii din industria auto careau anuntat ca de anul viitor vor aduce in Romania primele masinielectrice.

In afara de automobilul electric, mai este o piata care inprezent este mult mai bine conturata si anume aceea a proiecteloreoliene.

Urmeaza energia solara

"Romania trebuie sa decida cum va investi in dezvoltarea mixuluisau energetic. Cat va fi dedicat eolienelor si cat surselorconventionale de energie. Pentru noi, dezvoltarea proiectelor deenergie regenerabila este o mare oportunitate de dezvoltare, iardincolo de segmentul eolian, asteptam cu interes dezvoltareasectorului solar", spune David Nicholl, country president alSchneider Electric Romania.

Potrivit datelor Transelectrica, compania nationala de transportal energiei electrice, anul acesta ar putea intra in functiune 600MW de proiecte eoliene, cifra fiind un salt urias comparativ cuturbinele de 14 MW care sunt acum in functiune. Cei 600 MW, careinseamna cam cat un reactor al centralei de la Cernavoda, inseamnamontarea a 240 de turbine, investitii de un miliard de euro sipeste 1.000 de noi locuri de munca.

Pentru Schenider Electric toate aceste investitii reprezinta obuna oportunitate de afaceri pentru ca toate turbinele trebuielegate la sistemul energetic, iar compania are echipamentelenecesare pentru aceste proceduri.

In legatura cu evolutia afacerilor de anul trecut,reprezentantii Schneider Electric spun ca singura oportunitate decrestere a fost generata in mod paradoxal de criza. In contextul incare toata lumea vaneaza reducerea costurilor, multe companii auinceput sa achizitioneze echipamente care sa le mai taie dinconsumul de energie.

"Cand marile cladiri nu-si mai gasesc clienti, mallurile nu-simai gasesc chiriasi, atunci toata lumea se uita la modalitati dea-si taia costurile. Astfel, picajul care a venit pe partea deproiecte noi a fost pe de o parte compensat de aceste solicitariprivind achizitia de echipamente care sa reduca factura la energie.Comparativ cu 2008, numarul clientilor care ne cereau astfel desolutii a crescut anul trecut", explica Nicholl.

Un business de 50 mil. euro

Reprezentantul Schneider spune ca cifra de afaceri a companieinu a crescut anul trecut, in contextul in care in 2008 SchneiderElectric Romania a raportat vanzari de 53,4 milioane de euro.Totodata, numarul de angajati ai companiei a scazut cu circa 20%,de la 160 de salariati la 130 de oameni, prin mutarea unui centrulogistic din Romania in Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO