Companii

Scaderea gradului de ocupare si reducerea tarifelor afecteaza incasarile hotelurilor Ramada

Scaderea gradului de ocupare si reducerea tarifelor afecteaza incasarile hotelurilor Ramada

Daniel Ben-Yehuda, managerul grupului Parc Hotels

04.10.2009, 23:19 68

Hotelurile Ramada Plaza si Ramada Parc, din grupul Parc Hotels,au avut incasari in scadere cu 20% in primele opt luni ale acestuian fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in caretarifele la cazare au scazut iar gradul de ocupare s-a situat intre40-50%. Aceste doua unitati de patru stele au rulat afaceri aproapeegale cu cele ale hotelului de cinci stele Howard Johnson dinCapitala, potrivit estimarilor ZF.

"Cifra de afaceri impartita pe cele trei centre de profitreprezinta 40% pentru Ramada Bucharest Parc, 30% pentru Parc EventCenter (sali de conferinte, restaurante), iar restul de 30% iicorespunde unitatii Ramada Sonia Nastase, director general al Howard JohnsonPlaza Bucharest. Afacerile grupului Parc Hotels au fost in scaderecu 20% in primele opt luni anul acesta", a declarat DanielBen-Yehuda, managerul grupului Parc Hotels ce include Ramada Plazasi al Ramada Parc, fara a preciza insa valoarea absoluta aincasarilor.

Hotelurile din nordul Capitalei, clasificate la patru stele,cumuleaza 567 de camere si au inregistrat anul trecut afaceri de8,4 mil. euro, potrivit datelor Ministerului de Finante.

In primele opt luni din acest an, cele doua hoteluri au incasatmaximum 5,9 milioane de euro, potrivit calculelor ZF, care iau inconsiderare gradul de ocupare si un tarif mediu de 90 de europentru Ramada Parc si 100 de euro pentru Ramada Plaza.

Pe de alta parte, incasarile hotelului de cinci stele HowardJohnson, care are 285 de camere, au egalat aproape veniturilecumulate de cele doua hoteluri de patru stele in primele opt luniale anului. Conducerea hotelului de cinci stele a fost preluataluna aceasta de Sonia Nastase, 37 de ani, care ii succedebritanicului Peter Craig Martin, devenind astfel prima romancaaflata la conducerea unei unitati de cinci stele.

"Eu comunic doar cu board-ul hotelului, orice manager trebuie saraporteze catre un board, ceea ce se aplica si in cazul meu", aspus Sonia Nastase. In mandatul de doi ani pe care il are, SoniaNastase planuieste sa aduca un plus in afacerile unitatii, anulacesta fiind cel mai dificil pentru hotelurile din Capitala, careau redus tarifele cu 30%.

"Cererea si oferta au jucat rolul principal in stabilireatarifelor actuale. Din cauza scaderii cererii, reducerea tarifelorpracticate a fost inevitabila. Astfel cifra de afaceri s-a redus cu20%, iar gradul de ocupare a inregistrat o scadere cu 17% fata deanul precedent", a spus Daniel Ben-Yehuda.

Pretul unei camere single cu mic dejun la Ramada Plaza se ridicala 99 de euro, in timp ce tariful pe noapte la Ramada Parc este de83 de euro, potrivit serviciului de rezervari din hoteluri. Pe dealta parte, la hotelul de cinci stele, pretul unei camere single cumic dejun inclus este de153 de euro.

Daca pana acum cele trei hoteluri au operat cu jumatate sauchiar mai mult de jumatate din camere goale, prognozele penrulunile de toamna arata o crestere a gradului de ocupare. Directorulgeneral al grupului Parc Hotels crede ca octombrie si noiembrie voraduce mai multi clienti si mai multe evenimente.

Gradele medii de ocupare la care au operat cele doua unitati inprimele opt luni anul acesta au fost de 50% pentru Ramada Plaza,care are 300 de camere, si de 40% la Ramada Parc ce detine 267 decamere.

Cele trei hoteluri sunt controlate de omul de afaceri GabrielPopoviciu.

An greu pentru hoteluri

Howard Johnson

  • 5 stele
  • 285 de camere
  • 50% - grad de ocupare in primele opt luni
  • 6 mil. euro - cifra de afaceri in primele noua luni
  • 153 de euro - tarif pe noapte pe camera

Ramada Plaza

  • 4 stele
  • 300 de camere
  • 50% - grad de ocupare in primele opt luni
  • 2,3 mil. euro - cifra de afaceri estimata de ZF in primele optluni
  • 99 de euro - tarif pe noapte camera single

Ramada Parc

  • 4 stele
  • 267 de camere
  • 40% - grad de ocupare in primele opt luni
  • 3,6 mil. euro - cifra de afaceri estimata de ZF in primele optluni
  • 83 de euro - tarif pe noapte pe camera

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO