Companii

Scădere de 5% pentru piaţa farma, prima din ultimul deceniu

Scădere de 5% pentru piaţa farma, prima din ultimul...

Autor: Corina Mirea

11.02.2016, 00:07 963

Vânzările de medicamente au scăzut anul trecut cu 4,7% (perioada ianuarie-decembrie), până la 11,7 miliarde de lei, arată datele companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim România. Este prima scădere înregistrată de piaţa farma din ultimul deceniu, valoarea medicamentelor vândute către români revenind astfel la nivelul din 2012-2013. Scăderea vine în condiţiile în care valoarea vânzărilor de medicamente cu prescripţie (Rx), care reprezintă aproximativ 70% din piaţă, a avut un minus de peste 10% anul trecut.

„Reducerea preţurilor aplicată la 1 iulie pentru medicamentele pe bază de prescripţie a determinat o scădere semnificativă a acestui segment în farmacii (-7,1% în volum pentru T 4 din 2015), care este cel mai important din piaţă, atât ca valoare, cât şi ca importanţă terapeutică. În general, la medicamentele Rx o scădere mai mare de 5% în unităţi este un prag de alertă pentru disponibilitatea tratamentului. Multe medicamente pe reţetă nu se mai găsesc sau se găsesc cu dificultate“, spune Petru Crăciun, directorul general al Cegedim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO