Companii

Sarcom amana vanzarea si investeste in productie

06.11.2007, 18:27 66

Producatorul de lacuri si vopsele Sarcom din Ramnicu Valcea are in plan pentru anul urmator investitii de 3 milioane de euro in inaugurarea unei noi capacitati de productie pentru vopsele si diluanti si includerea in portofoliul de produse al materialelor termoizolante - polistiren expandat.
"Principala investitie o reprezinta construirea unei noi capacitati de productie pentru vopsele si diluanti, precum si automatizarea ambalarii tuturor produselor fabricate", a declarat Marinica Potop, directorul general al Sarcom. Compania ia in calcul deschiderea unei capacitati de productie a polistirenului expandat, investitie de aproximativ 2 milioane de euro. "In Romania exista aproximativ 3 milioane de blocuri, a caror izolatie termica va trebui imbunatatita in urmatorii ani", a completat Potop.
La inceputul anului trecut doua fonduri de investitii si doi investitori strategici s-au aratat interesati de achizitionarea companiei. "Cu doi dintre investitori discutiile au incetat, iar cu ceilalti doi au fost amanate pana la inceputul anului viitor. Cu toate ca am avut parte de oferte ferme foarte tentante, nu eram inca pregatiti sa vindem. Tratativele nu au fost initiate de noi si nici nu le intretinem", a declarat Potop.
In prima jumatate a anului, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 13,6 milioane de lei (4 milioane de euro), in crestere cu aproximativ 12% comparativ cu aceasi perioada a anului trecut. "Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in zona de vest a tarii (Timisoara, Caras-Severin), Galati-Braila, Iasi si Neamt. Pentru anul acesta estimam o cifra de afaceri de 9 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 10%", a declarat Potop.
La inceputul acestui an, Sarcom a investit 1,5 milioane de euro in achizitionarea unei linii tehnologice noi pentru fabricarea vopselei lavabile. Cel mai reprezentativ produs al companiei este vopseaua lavabila marca Sticky, care reprezinta 60% din totalul vanzarilor companiei.
Cererea de vopsele va inregistra cresteri puternice in anii urmatori datorita necesarului de restaurare a cladirilor vechi si a dinamicii constructiilor civile si industriale. Potrivit reprezentantilor Sarcom, in urmatorii ani va creste cererea pentru produsele pe baza de apa si se va diminua cererea pentru produsele pe baza de solventi.
"Normele impuse de Uniunea Europeana vor face aproape imposibila producerea de vopsele pe baza de solventi din 2010. Schimbarea nu va afecta consumatorii casnici, in timp ce consumatorii industriali vor plati aproape dublu pentru vopselele folosite in mod curent", spune Potop.
Compania Sarcom a fost infiintata in 1993 si este detinuta de oamenii de afaceri Marinica Potop si Aurel Potop.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO